ОБОРОННИЙ БЮДЖЕТ НЕ ВІДПОВІДАЄ ВИКЛИКАМ, ЯКІ СЬОГОДНІ СТОЯТЬ ПЕРЕД ДЕРЖАВОЮ – ГОРБУЛІН

Оборонний бюджет на наступний 2020 рік не відповідає викликам, які сьогодні стоять перед державою

Про це заявив голова наглядової ради Українського інституту безпекових досліджень Володимир Горбулін в Укрінформі під час круглого столу “Україна: статус основного союзника США поза НАТО. Можливості для військово-технічного співробітництва та розвитку оборонного потенціалу”.

“Коли в бюджеті визначені проценти і ще велика сума грошей (нерозподілені видатки на нацбезпеку та оборону у розмірі 28 млрд грн — ред.), яка не має конкретного призначення, то я не розумію цього. У воюючої країні повинен бути абсолютно чіткий розподіл… Тут як ніде кожна стаття повинна бути захищена законом, а по-друге, вона повинна узагальнювати все, що країні необхідно робити крок за кроком. Цього немає, тому у нас виникають розриви в конкретних проектах з розробки озброєння”, — заявив Горбулін.

Своєю чергою член правління Українського інституту безпекових досліджень Олексій Грідін уточнив, що оборонний бюджет наразі не поділений на бюджет розвитку і бюджет утримання. “Важливо, що бюджет розвитку повинен бути фіксований в процентах від загального бюджету Міністерства оборони і він постійно має збільшуватись”, — вважає експерт.

Як повідомлялося, міністр фінансів Оксана Маркарова заявляла, що видатки на сферу національної безпеки й оборони у проєкті державного бюджету на 2020 рік закладено на рівні 245,8 млрд грн, або 5,4% від ВВП, і це найбільша сума, яка виділялась за всі роки. При цьому бюджет Міноборони у наступному році, як очікується, становитиме 136,6 мільярда гривень.

 

 

 

 

Поделиться публикацией