НОРВЕЗЬКІ МІКРО ДРОНИ BLACK HORNET ДОПОМОЖУТЬ УКРАЇНСЬКИМ РОЗВІДНИКАМ

США в новому пакеті передадуть українським захиникам маленькі безшумні дрони-розвідники.

У вівторок Міністерство оборони США оголосило про виділення Україні додаткової військової допомоги в розмірі $400 мільйонів, зокрема ракет протиповітряної оборони, бронетехніки та невеликих безпілотників-розвідників Black Hornet («Чорний шершень»).

Як пише DT.UA, Black Hornet — це розробка норвезької компанії Prox Dynamics. Невеликий дрон вертолітного типу і разом з батареєю важить всього 18 грамів і може працювати без підзарядки упродовж 25 хвилин.  Ще стільки ж потрібно, щоб зарядити його до 90-100%. При діаметрі основного гвинта в 120 мм, безпілотник розвиває швидкість понад 20 кілометрів на годину. Дальність його польоту – близько 2 кілометрів. Вбудована камера дозволяє оператору отримувати повноцінні відео і фотографії. Передові технології електрооптичного та інфрачервоного бачення в апарата — одні з кращих. Розвідувальний мікродрон використовується для спостереження, а тому створений не лише крихітним за розміром, але й з неймовірно низьким рівнем шуму. В умовах ведення бою політ Black Hornet зовсім непомітний, пристрій навіть може пролетіти у вікно будівлі. Має GPS або візуальну навігацію по відео.

До комплекту входять два БпЛА: поки один літає, інший встигає зарядити акумулятори. Пристрій не вимагає сильної залученості оператора для керування польотом, оскільки має режими автопілота та може слідувати заздалегідь визначеному маршруту.

«Чорний шершень» перебуває на озброєнні британської армії і брав участь в операції «Herrick» в Афганістані, де здійснював фото- та відеофіксацію позицій ворога. Ці «крихітки» вже  використовується в Україні: їх нашим захисникам передавали уряди Великої Британії та Норвегії, і вони мають схвальні відгуки від військових.

В Росії пів року тому повідомляли про розробку дрона-суперника «Шершня» —  «Шмеля», однак досі його не показали. Зрештою, там оголосили про створення  міні-дрона «Вектор-75», однак, як і у випадку з так званими «Геранями», які насправді є іранськими «Шахедами», цей дрон виявився аж ніяк не російським, а китайським.

Поделиться публикацией