НОВОЇ ЗБРОЇ НЕДОСТАТНЬО ДЛЯ НАСТУПУ — The New York Tims

Попри потужну західну зброю, нещодавно сформовані штурмові підрозділи та відновлений батальйон «Азов» Україні не легко підтримувати мотивацію втомлених від війни військ на тлі втрат. У запеклих, але здебільшого статичних боях на засніжених, усипаних артилерією полях і зруйнованих містах, Україна взимку відбила російський наступ. Тепер черга України йти в атаку. Скрізь є ознаки того, що він настане приблизно через місяць. Про це йдеться у статті Ендрю Е. Крамера для The New York Times.

В Україну надходить нова західна зброя, яка може виявитися критичною для штурму, як-от німецькі танки Leopard-2 та американські машини для розмінування. Тисячі новобранців навчаються в новостворених підрозділах, призначених для наступальних дій. І військове командування стримує елітних солдатів від найгірших бойових дій на сході, у місті Бахмут та навколо нього, щоб кинути їх у майбутню кампанію. Після більш як року війни Україна загартована в боях.

«Ми вкриті трьома сантиметрами каменю», – сказав у нещодавньому інтерв’ю один із бійців «Азову», лейтенант Ілля Самойленко. Але ця міцність коштує дорого. Україна втратила тисячі своїх найдосвідченіших бійців. Зараз лейтенант Самойленко, досвідчений командир, який пережив блокаду Маріуполя, використовує свій досвід для підготовки новобранців. Нова українська кампанія, коли вона відбудеться, стане випробуванням здатності її армії переозброювати та формувати батальйони, зберігаючи мотивацію та маневрові навички, які дали їй перевагу в трьох попередніх контрнаступах.

Час має вирішальне значення. Успіх України в битвах на південно-східних рівнинах продемонстрував би світові занепад військової могутності Росії, зменшив би занепокоєння, що війна зайшла в болото, і, швидше за все, спонукав би союзників України продовжувати озброювати та фінансувати Київ у війні. Підтримка Заходу поки що була надійною, але не гарантованою. Наприклад, очікується, що бюджет США на військову допомогу закінчиться приблизно до вересня, і високопоставлений американський оборонний чиновник нещодавно назвав останній транш артилерійських снарядів і ракет, надісланих Україні, як «останню відчайдушну спробу».

«Ключовим моментом в очах вашингтонських еліт – а вашингтонські еліти є суддею і присяжним – це те, що Україна повинна розглядатися як така, що отримала значні території в майбутньому наступі», – сказав в інтерв’ю Кліфф Купчан, голова Eurasia Group, фірмИ з оцінки політичних ризиків у Вашингтоні.

Українські офіцери повинні будуть добре організувати одночасні штурми артилерії, піхоти та бронетехніки, які пробиваються через російські окопи, танкові пастки та мінні поля. На півдні російські підрозділи будували оборонні позиції з моменту витіснення з Херсонської області в листопаді. Складні західні танки з кращою живучістю та вогневою міццю матимуть вирішальне значення для викорінення цих позицій. Україна мала постійну армію з приблизно 260 000 солдатів до того, як Росія напала минулого року, і вона швидко зросла до приблизно мільйона людей зі зброєю в різних підрозділах служб безпеки та військових. За останній рік, за оцінками Заходу, загинуло або було поранено близько 100 тисяч українських військових. Україна не повідомляє, яку чисельність сил залучить до контрнаступу.

Вважається, що Україна планує вбити клин через окуповану Росією територію вздовж південного узбережжя Чорного та Азовського морів, поблизу Криму, або домагатися принизливого повороту в бойових діях на східному Донбасі або – і те, і інше.

Поделиться публикацией