НОВИЙ РОСІЙСЬКИЙ ОСНОВНИЙ БОЙОВИЙ ТАНК ДАЛЕКИЙ ВІД ДОСЯГНЕННЯ ПОВНОЇ БОЄЗДАТНОСТІ — ЗМІ

Розрекламований новий російський основний бойовий танк Т-14 «Армата» насправді дуже далекий від досягнення повної боєздатності, тому російське оборонне відомство дуже обережно ставиться до оцінки його бойових можливостей.

Про це 23 серпня ц.р повідомив портал DT,UA посилаючись на видання «Військово-промисловий кур’єр».

Ряд систем озброєння «Армати» вимагає доопрацювань за підсумками дослідної експлуатації у військах.

«Судячи з усього, така доробка може торкнутися силової установки, трансмісії, прицільного комплексу. Для танкової гармати потрібно розробити нову номенклатуру боєприпасів, включно із керованими, із підривом на траєкторії польоту», – пише видання.

Крім цього, є ряд проблем із контролем екіпажу за бойовою обстановкою навколо танка – бронекапсула, можливо, і непогане рішення з точки зору забезпечення виживання екіпажу (чому в Росії раніше традиційно не приділялася особлива увага – випадки детонації боєкомплекту у танках виробництва СРСР/Росії після першого ж влучання у них перевищують усі розумні показники – ред.), проте не дуже зручне.

«Повернути капсулу, як башту, не є можливим, тому акцент робиться на оптичні засоби, електроніку, які у бою можуть підвести. Все це спонукає Міноборони виявляти граничну обережність у рішенні щодо закупівлі великих партій», – зазначає газета.

До всіх інших бід, зазначається у матеріалі, основний виробник танків Т-14, уральське підприємство «Уралвагонзавод» відверто зриває контракт із постачання бойової техніки – у 2019 році він передасть збройним силам Росії усього 16 машин на базі «Армати» (12 основних бойових танків Т-14 та 4 бойових ремонтно-евакуаційних машини Т-16). При цьому згідно з контрактом завод повинен поставити до армії 132 бойових машини на базі «Армати», тобто не менше 32 одиниць щорічно. Не рятує навіть те, що постачаються не тільки танки Т-14, але й БМПТ Т-15 та БРЕМ Т-16.

«Але навіть з урахуванням цієї партії його заборгованість складе 28 машин. Виробити їх за час, що залишився до кінця 2019 року, нереально. У наявності відставання від графіка», – вказує видання.

Однією з причин, з якої зривається постачання танків, видання називає ту ж ситуацію, що й з новітнім винищувачем Су-57 – «Армата» виходить дуже дорогою. Російському міністерству оборони значно дешевше модернізувати наявну техніку, поліпшення якої до рівня середньостатистичних світових зразків бронетанкового озброєння у порівнянні із закупівлею «Арматури» обходиться у копійки.

Т-14 «Армата» – новітній російський основний бойовий танк на базі універсальної важкої гусеничної платформи «Армата». Серед новинок у цьому танку особливий акцент Росія ставить на тому, що машина отримала нежилу бойову башту та новітні бортові системи. Однак із першої своєї появи на публіці танк отримав неоднозначну репутацію і виявився пов’язаним із безліччю скандалів – так, під час показу його на параді у 2015 році новітня машина неодноразово глохла; до того ж, стверджувалося, що російські інженери просто виявили в архівах та допрацювали розробку, яка велася у тоді ще УРСР при Союзі, близько 30 років тому.

 

 

Поделиться публикацией