«НВК «ПРОГРЕС» ГОТОВИЙ ДО СЕРІЙНОГО ВИРОБНИЦТВА ВИСОКОТОЧНИХ БОЄПРИПАСІВ «КВІТНИК»

ДП Науково-виробничий комплекс «Прогрес», що входить до складу ДК «Укроборонпром», завершило роботи над модернізацією та повним імпортозаміщенням компонентів з Росії високоточного 152-мм снаряду «Квітник».
Повідомляє сайт держконцерну.

Ніжинське підприємство, яке є провідним розробником високоточних снарядів, готове до випробувань та серійного виробництва цієї високотехнологічної зброї, яка повністю відповідає концепції сучасної війни за стандартами НАТО.

Знищити першим пострілом

«Квітник» – високоточний 152-мм снаряд, який на відстані до 20 км влучає у ціль з похибкою у лічені сантиметри. Фактично, цей снаряд може поцілити у лист формату А4 першим пострілом.

Це стало можливим завдяки  лазерному наведенню на ціль, яке може здійснюватись з безпілотника або наземним корегувальником.

Така технологія дозволяє знищувати найзахищеніші цілі, наприклад, командні пункти, вузли зв‘язку, мости, переправи, опорні пункти, тощо. Досягається тотальна перевага у контрбатарейній боротьбі, коли ворожа артилерія ліквідується без шансу на отримання удару у відповідь.

Завдяки лазерному наведенню можливо знищувати навіть рухомі цілі, наприклад, бронетехніку, як на марші, так і у бойових порядках. Окрім того, використання «розумної»  зброї дозволяє завдавати точні удари по противнику, який прикривається цивільними об‘єктами.

Таким чином, «Квітник» може виконувати спеціальні, надскладні завдання, які неможливо виконати звичайними снарядами. Саме така «розумна» зброя повністю відповідає сучасній концепції ведення війни за стандартами НАТО, коли перевага досягається точністю, злагодженістю та мобільністю вогню.

Модернізація шляхом імпортозаміщення

Хоча високоточний «Квітник» був прийнятий на озброєння Збройних Сил України ще у 2012 році, проте з того часу замовлень на нього не було. З 2014 постало питання необхідності заміни російських комплектуючих, яких у снаряді було понад 40%.

За декілька років фахівці ДП НВК «Прогрес» провели масштабну роботу із повного імпортозаміщення «Квітника». Цикл виробництва виробу – замкнений, деякі комплектуючі вироби  закуповуються у провідних виробників світового рівня.

Завдяки цьому вдалось перейти до цифрової системи управління, збільшити вогневу потужність «Квітника» та підвищити його надійність. Фактично, системи снаряду були повністю переконструйовані. Це потребувало кропіткої роботи десятків фахівців.

В першу чергу «Квітник» отримав нову, у рази меншу, головку наведення, яка є однією з найбільш складних частин високоточного снаряду. Під час пострілу всі системи снаряду, в тому числі оптика, електроніка, виконавчі пристрої точної механіки, повинні витримати перевантаження у 10000 g (коли 100 грам перетворюється у тонну). Попри такі екстремальні характеристики електроніка повинна працювати та керувати снарядом.

Саме тому лише декілька країн у світі зараз розробляють аналогічні високоточні снаряди, і завдяки ніжинському «Прогресу» серед них є і Україна.

Водночас нова головка наведення дозволяє використати її не тільки у 152-мм «Квітнику», але і в його «натівській» версії в 155-мм калібрі, а також у 122-мм снаряді «Карасук» та новій 120-мм міні «Круча». Таким чином, використання однієї головки наведення у всій лінійці калібрів високоточних снарядів, за умови їх серійного виробництва великим партіями, дозволяє значно зменшити її вартість.

Зараз у ДП Науково-виробничий комплекс «Прогрес» повністю готові до проведення необхідних попередніх і державних випробувань «Квітника», серійного виробництва та чекають замовлень з боку Міністерства оборони України.

Поделиться публикацией