НА ХІД РОСІЙСЬКО-УКРАЇНСЬКОЇ ВІЙНИ НАЙБЛИЖЧИМ ЧАСОМ МОЖУТЬ ВПЛИНУТИ ТРИ ФАКТОРИ – ЗАБРОДСЬКИЙ

На хід російсько-української війни найближчим часом можуть вплинути три фактори: втрата або залишення російськими загарбниками оперативного плацдарму на правому березі Дніпра, наземна операція з території білорусі та зимовий період.

Про це 1 листопада в колонці для Укрінформу зазначив перший заступник голови комітету ВР з питань нацбезпеки, оборони і розвідки, генерал-лейтенант Михайло Забродський.

За його словами, кожен із названих факторів має свою вагу і свої особливості. Так, відхід росіян з плацдарму в районі міста Херсон є логічним і навіть доцільним, враховуючи неможливість ворога забезпечувати військове угруповання чисельністю у 18-20 тисяч та повноцінне функціонування окупаційної адміністрації обласного центру.

Крім того, створення окупантами плацдарму повинно мати сенс, щоб «не повторювати російські інформаційні мантри про можливий скорий наступ на Миколаїв і Одесу». Для вирішення завдань такого масштабу у російської сторони немає ані сил, ані засобів, а головне – впевненості в успіху і бажання, вважає Забродський.

Третя причина полягає у безспірній оперативній вигоді для противника побудувати оборону саме на лівому березі річки Дніпро. Адже це дозволить зашкодити економічному використанню Україною Дніпра в нижній течії як транспортного маршруту та гарантовано контролювати гідроспоруди Північнокримського каналу.

Крім того, Забродський переконаний, що не можна нехтувати загрозами з боку білорусі.

«Повністю усунути стратегічну загрозу наземного вторгнення з території Республіки Білорусь домовленостями і неоднозначними заявами з боку самопроголошеного президента, на жаль, неможливо. Тож, імовірність появи ще одного фронту протяжністю до тисячі кілометрів продовжує поставати серйозним викликом для нашої країни», — наголосив Забродський.

Коментуючи вплив зимового періоду на перебіг бойових дій Забродський зазначив, що вимушена імовірна стратегічна пауза до кінця цієї пори року буде вельми корисною для обох сторін.

«Використання двох-трьох зимових місяців для поповнення, формування і підготовки військ до подальших дій також є цілком логічним. Зазначене ніяким чином не означає припинення бойових дій або прогнозоване деякими експертами заморожування конфлікту в поєднанні з політичним тиском або схилянням українського керівництва до перемовин на російських умовах», — зазначив Забродський.

Він також вважає, що цей час потрібен російському командуванню, аби планово використати всі переваги розгорнутої майже два місяці тому часткової мобілізації. За умови диспропорції в кількості озброєння, військової техніки та кількості підготовленого і мотивованого особового складу, тривале за мірками воєнного часу навчання є єдиним способом забезпечити фронт новими порціями контрактного гарматного м’яса.

Забродський не назвав плани та наміри ЗСУ, однак підкреслив, що варто серйозно проаналізувати імовірний розвиток стратегічної ситуації.

 

Поделиться публикацией