НА ПАДІННЯ ЛІТАКА АН-26 ПІД ЧУГУЄВОМ ВПЛИНУЛА НИЗКА НЕБЕЗПЕЧНИХ ФАКТОРІВ – УРУСЬКИЙ

На падіння літака АН-26 під Чугуєвом вплинула низка небезпечних факторів. Про це 28 жовтня ц.р. повідомив портал DT,UA, посилаючись на заяву віце-прем’єр-міністр Олег Уруський під час засідання уряду

“Відсутність дієвого контролю за організацією та виконанням польотів з боку посадових осіб Харківського національного університету Повітряних сил імені Івана Кожедуба, системні порушення правил виконання польотів в університеті, недостатня професійна підготовка екіпажу щодо дій в особливих ситуаціях, здійснення всебічного аналізу характеру локальної відмови авіатехніки з моделюванням правильних та злагоджених дій для недопущення переростання особливої ситуації в катастрофічну”, — назвав Уруський головні причини авіакатастрофи.

Він також зазначив, що катастрофа АН-26 сталася внаслідок дій низки небезпечних факторів. Першим фактором віцепрем’єр назвав відмову системи ПРТ-24, системи управління лівого двигуна. Другим фактором, за словами Уруського, стало те, що після встановлення горизонтального польоту, екіпаж нібито не вирівняв тягу лівого та правого двигунів.

Випуск екіпажем закрилків на етапі заходу на посадку в положенні 38 градусів віцепрем’єр назвав третім небезпечним фактором. Несвоєчасне переведення літака на зниження та помилкова побудова траєкторії зниження, намагання якнайшвидше вийти на глісаду замість зниження з виходом на початок злітно-посадкової смуги, за словами Уруського, стало четвертим фактором.

“Враховуючи додаткову тягу третього двигуна на правому півкрилі та випущення на 38 градусів закрилків, несиметричне збільшення тяги правого двигуна та  АІ-24ВТ призвело до надзвичайно складної льотної ситуації. Штучне створення несиметричної тяги силової установки було п’ятим небезпечним фактором, що суттєво погіршило умови польоту”, — заявив Уруський.

Шостим фактором віце-прем’єр назвав неусунення ковзання літака, який обумовив перехід аварійної ситуації в катастрофічну.

Поделиться публикацией