НАТО ЗАТВЕРДИВ НОВИЙ ПЛАН ОБОРОНИ ПОЛЬЩІ ТА КРАЇН БАЛТІЇ

Західний військовий альянс НАТО затвердив у вівторок новий план оборони Польщі та країн Балтії після того, як союзники досягли компромісу з Туреччиною, яка наклала на нього вето.

Про це першого липня ц.р. повідомив портал DT,UA, посилаючись на AFP.

Ця угода стала проривом після декількох місяців переговорів про вимогу Туреччини отримати більше підтримки в її боротьбі проти курдської міліції в Сирії, перш ніж вона дозволила плану вступити в силу.

Лідери НАТО погодилися з планом на саміті в грудні, але Анкара досі не дозволяла йому прийняти рішення.

Плани оборони НАТО засекречені, але литовські офіційні особи неодноразово заявляли, що вони прагнуть посилити протиповітряну оборону і прискорити розгортання союзних сил в разі кризи.

Дипломатичне джерело НАТО в Брюсселі та міністр закордонних справ Литви Лінас Лінас Антанас Лінкявічюс повідомили AFP, що плани були схвалені, не повідомивши при цьому інших подробиць.

«Питання вирішене, і плани затверджені», — сказав Лінас Антанас Лінкявічюс AFP.

«Туреччина діяла конструктивно, рішуче відстоюючи свої інтереси, як і завжди, і її дії ніколи не були спрямовані проти країн Балтії. Ми не повинні драматизувати, результат позитивний, і ми вітаємо це», — сказав він.

Анкара використовувала своє право вето, тому що вона хотіла, щоб НАТО визнав Сирійські курдські народні підрозділи захисту (YPG) терористами, вимогу, залишену оборонним альянсом.

Поделиться публикацией