1

НАМІР ТУРЕЧЧИНИ ЗАКУПИТИ У РФ ЗРС С-400 СВІДЧИТЬ ПРО ПОГЛИБЛЕННЯ ПРОТИРІЧ ВСЕРЕДИНІ НАТО — ЦДАКР

Вже сам намір Туреччини закупити у Росії зенітно-ракетні системи (ЗРС) С-400 свідчить про поглиблення протиріч всередині НАТО. Про це зазначають аналітики Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння (ЦДАКР).

Так в центрі прокоментували інформаційному агентству «Оборонно-промисловий кур’єр» чисельні публікації у ЗМІ щодо критики США планів Туреччини придбати у Росії ЗРС С-400 та заклики Туреччину і інших партнерів в НАТО робити інвестиції в альянс при реалізації власних планів переозброєння.

В ЦДАКР наголосили, що стратегія Кремля грати на суперечностях всередині НАТО може мати позиційні успіхи, що створює нові ризики для України. Експерти нагадали, що адміністрація США різкою критикою відреагувала на найважливіші події в житті Турецької Республіки, зокрема, на збиття турецькими ВПС російського бойового літака восени 2015 року та на жорстку реакцію турецької влади на спробу державного перевороту влітку 2016 року. При цьому в ЦДАКР звернули особливу увагу на загострення відносин між США та Туреччиною після оголошення турецькою владою версії щодо причетності до організації заколоту колишнього покровителя нинішнього президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана – Фетхуллаха Гюлена, який перебуває у США після конфлікту в 1999 році з Ердоганом та втечі до США. В ЦДАКР вважають, що цю ситуацію максимально використав Кремль, зігравши на зближення із Туреччиною.

 

Оцінюючи ризики для України, в ЦДАКР наполягають на необхідності послідовного зближення з Туреччиною, що містить як політичні, так і суто технологічні і економічні дивіденди. Так, в аналітичному центрі пояснили агентству «ОПК» важливість майбутнього офіційного візиту президента Туреччини Ердогана до України, який планувався ще у березні-квітні цього року. «Для України було б доцільним продемонструвати послідовність та передбачуваність у партнерстві з південним сусідом, зокрема реалізувати вже прийняті рішення щодо закупівлі турецьких засобів зв’язку та домогтися максимально вигідних умов при організації офсетної угоди, що передбачає закупити у України низку номенклатури оборонної продукції», — кажуть у ЦДАКР.

«Звісно, для України США є стратегічним партнером, але в умовах війни Росії проти України можливість шляхом розширення військово-технічного співробітництва з Туреччиною зміцнити свій оборонний потенціал та отримати політичну підтримку Анкари важко переоцінити», — зазначили в Центрі досліджень армії, конверсії та роззброєння.

 

Як зазначали ЗМІ, з середини липня 2017 року Туреччина веде переговори з Росією про купівлю зенітних комплексів С-400 вартістю 2,5 млрд. доларів. При цьому дві ЗРС можуть бути поставлені з РФ вже у 2018 році, а ще два можуть бути вироблені у самій Туреччині. Фахівці вважають російські комплекси несумісними з оборонними системами НАТО, однак вони не підлягати обмеженням, що накладаються Північноатлантичним альянсом.

Поделиться публикацией

Комментарии

-->