НАЙБІЛЬШИМ ТЯГАРЕМ РОЗВИТКУ БУДЬ-ЯКИХ ОЗБРОЄНЬ В УКРАЇНІ Є ЗАСТАРІЛІ СТАНДАРТИ РАДЯНСЬКИХ ЧАСІВ – І. КИРИЧЕНКО

Роботизація військової техніки – один з найперспективніших напрямків розвитку оборонно-промислового комплексу сучасної армії. Саме роботизація забезпечує збереження воїнів на полі бою. Україна вже почала переозброювати свою техніку на сучасних роботів, а одним з таких підприємств є Конструкторське бюро «Роботікс». Вони займаються розробкою саме наземних роботизованих комплексів (НРК). Поки що означені НРК не прийнято на озброєння в ЗСУ, однак відбуваються їх випробування, а Міністерство оборони та, навіть, Президент України виявили до бойових роботів очевидну зацікавленість.

Редакції ІА «ОПК» вдалося поспілкуватися з головним конструктором КБ «Роботікс» Іваном Кириченко та дізнатися про проблеми та перспективи розвитку роботизованих комплексів в Україні.

Яка роботизована техніка Конструкторського бюро «Роботікс» демонструвалася під час Параду до Дня незалежності?

13 липня цього року в 169-му Навчальному центрі „Десна” відбулися Порівняльні випробування наземних роботизованих комплексів (НРК) українських розробників. Міністр оборони України А. Таран особисто завітав на захід  та ознайомився із результатами випробувань.

Внаслідок цього він визначив склад НРК, що прийняли участь у Параді з нагоди 30-ї річниці Незалежності України. Таким чином на Параді було сім НРК, чотири з яких від КБ «Роботікс» Ми вважаємо, що такий склад є визнанням досягнень нашого підприємства та стимул до подальшого розвитку.

НРК КБ «РОБОТІКС»

 


Прохання трохи деталізувати щодо функціоналу цих НРК.

З чотирьох комплексів нашого виробництва був один НРК ударного призначення та три логістичного. Всі комплекси логістичного призначення, в основі яких дистанційно-керована мобільна  платформа у подальшому можуть бути легко модернізовані до ударного варіанту, оскільки відрізняються лише наявністю або відсутністю ударного модуля.

Як демонстрація на Параді може допомогти розвитку НРК КБ «Роботікс», прийняттю їх на озброєння?

З формальної точки зору, участь у Параді ніяк не впливає на прийняття на озброєння чи на передачу зразку нового НРК на підконтрольну експлуатацію. Але суспільний резонанс, увага до цього напрямку, відповідне зростання ентузіазму розробників – безперечно мають позитивно впливати на вищезгаданий процес.

Які етапи удосконалення пройшли НРК КБ «Роботікс», та на якому з них вдалося викликати інтерес Міноборони?

Станом на сьогодні, фактично маємо четверту модифікацію наших НРК, починаючи з 2016 року. Відповідні наукові структури Міноборони з самого початку нашої діяльності відслідковують наші успіхи та досягнення.

Безперечним визнанням наших досягнень з боку МОУ стало відкриття влітку 2020 року дослідно-конструкторської роботи (ДКР) щодо розробки багатоцільової роботизованої платформи (БРП), де КБ «Роботікс» визначено виконавцем. Це перша ДКР в Україні в напрямку наземної робототехніки, і для нас велика честь та відповідальність виконати цю роботу. Її фінальним етапом якої будуть державні випробування. Частково вони вже відбулися в частині проведення кліматичних та механічних випробувань. БРП нашої розробки подолала ці випробування позитивно з першого підходу.

Як відомо, було проведено порівняльні випробування НРК, при цьому далеко не усі розробники взяли в них участь. Як можна прокоментувати ці випробування, та чи є у військових фаворити? Чи є справедливою позиція Міноборони у визначенні лідерів розробок НРК?

В польових випробуваннях (ПВ) було заявлено п’ять колективів, але не всі змогли прийняти участь, що відбулося з огляду не неготовність деяких розробок до випробувань за чітко визначеною програмою. У військових нема фаворитів, вони спираються на результати випробувань та визначають наскільки близькі вони до тих вимог, що вони висувають. З огляду на результати ПВ, міністр оборони визначив, що  станом на зараз, розробки нашого КБ демонструють кращі результати. Відповідно до цього було прийнято рішення щодо складу НРК на Параді та їх розташування в колоні.

МІНІСТР ОБОРОНИ УКРАЇНИ АНДРІЙ ТАРАН ОГЛЯДАЄ НОВІТНІ РОЗРОБКИ НРК КБ «РОБОТІКС»

Як можна оцінити потенціал співробітництва КБ «Роботікс» з підприємствами Укроборонпрому та, зокрема, з Укрспецекспортом? Чи Конструкторське бюро «Роботікс» розглядало можливості розвитку співробітництва з компаніями іноземних держав?

Щодо потенціалу співробітництва з підприємствами Укроборонпрому, то він безперечно значний та ймовірний. Станом на зараз, ми є невеликим КБ. Для виконання державного оборонного замовлення нам буде потрібно або швидко модернізувати та розгортати виробничі потужності, або домовлятися із потужними підприємствами щодо серійного виробництва. Тому ми бачимо перспективи в цьому напрямку. Крім того, з огляду на зацікавленість кількох інших країн в нашій техніці, значна допомога може бути з боку Укрспецекспорту, його досвіду, можливостей та напрацювань в цій сфері.

Чи немає у планах КБ створити у майбутньому власне дрібносерійне виробництво за прикладом ДККБ «Луч» та ХКБМ?

Станом на сьогодні дрібносерійне виробництво вже розгорнуто силами КБ «Роботікс». Ті три нові комплекси БРП що були на Параді , виготовлення яких розпочалося в квітні 2021 року, вже є зразком дрібної серії та демонстрацією наших можливостей щодо виробництва.

Що найбільше гальмує розвиток НРК в Україні? Як можна вирішити ці проблеми? Чи варто було б створити в ЗСУ експериментальний підрозділ НРК та допрацювати тактику їх застосування у сучасних війнах?

Найбільшим тягарем розвитку будь-яких озброєнь в Україні є застарілі стандарти радянських часів, занадто заангажовані та ускладнені процедури виходу на державні випробування, відсутність фінансової підтримки з боку держави та геть корумпований механізм ціноутворення в оборонній галузі.

На першому етапі підконтрольної експлуатації НРК, для набуття досвіду, статистики, навчання операторів варто зосередити  в обмеженій кількості підрозділів, не розпорошувати ці зусилля. В цьому випадку, як з експериментальною вакциною, можна отримати максимальний результат в стислі строки та прийняти відповідні рішення щодо подальшого розвитку.

На виробництві яких (за функціоналом) безекіпажних наземних апаратах може бути зосереджено КБ «Роботікс»? Як ви плануєте розвивати розробки – в яких напрямках? Взагалі, як ви оцінюєте потенціал та терміни прийняття на озброєння НРК КБ «Роботікс»?

КБ «Роботікс» зосереджено на розробці та виготовлення логістичних, розвідувальних та ударних НРК. Ймовірним розвитком наших розробок буде поява роботів радіоелектронної боротьби та роботів радіаційного, хімічного та біологічного  захисту, оснащених ПТРК та баражуючими боєприпасами касетного масованого запуску зі штучним інтелектом.

Чи готове підприємство конкурувати у розробках із іноземними компаніями за схожою номенклатурою продукції? Чи актуальним є отримання ліцензії на торгівлю КБ «Роботікс» продукцією (технологіями або виробами) без спецекспортерів? Взагалі, КБ «Роботікс» розвиває ідею експорту НРК?

Наші розробки можуть легко конкурувати з будь-якими відповідними розробками іноземного виробництва. Американська делегація на виставці «Зброя та Безпека» в червні 2021 року була щиро вражена тим фактом, що починаючи з 2016 року, ми постійно та вдало тестуємо наші розробки в реальних бойових умовах. В результаті накопичено величезного досвіду проведення різноманітних операцій в різні пори року. В США лише зараз в умовах полігонів починають відпрацьовуватися сценарії взаємодії штатних підрозділів та НРК. Стосовно експорту та власної ліцензії, то бачимо в цьому напрямку значний потенціал, хоча поки не маємо власної ліцензії.

З огляду на істотний інтерес іноземних держав до наших розробок, фактично постійно знаходимось в процесі відповідних перемовин щодо експорту, ймовірно скоро зможем довести справу до перших контрактів.

НРК КБ «РОБОТІКС»

Чи є технології, які КБ хотіло би запозичити у іноземних компаній (у інших українських підприємств)?

Ми активно цікавимось останніми досягненнями науки та техніки в різних сферах, дивимося, що кращого можна б було інтегрувати в наш продукт. Це перманентний процес, який триватиме допоки ми існуємо як відповідне підприємство.

Яка, на вашу думку, потреба України в поставках вашої продукції?

Взагалі, наша особиста мета полягає в повному заміщенні живих бійців у найскладніших умовах. Тобто, потреба ЗСУ насправді величезна. Втім, ми добре розуміємо, що такі революційні зміни не можуть відбутися швидко та на цьому шляху буде багато еволюційних стадій.

Потреба ЗСУ у різних зразках НРК  складає вже сотні одиниць та формалізована у відповідних  паперах. Вже не перший рік ця потреба закривається на нуль відсотків, з огляду на неготовність вітчизняного розробника надати відповідний продукт.

Поделиться публикацией