НАВІТЬ ОДИН ДИВІЗІОН РАКЕТНИХ КОМПЛЕКСІВ «НЕПТУН» МОЖЕ СТАТИ ЗАПОБІЖНИКОМ ВІД РОСІЙСЬКОГО НАПАДУ — ЕКСПЕРТ

Закупівля для Збройних сил України одного дивізіону ракетних комплексів РК-360 МЦ «Нептун» вже наприкінці 2021 року суттєво посилило б систему стримування України від ймовірної агресії Росії.

Таке переконання в інтерв’ю інформаційному агентству «Оборонно-промисловий кур’єр» висловив директор Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння (ЦДАКР) Валентин Бадрак. За його словами, для цього у поточному році при формування держоборонзамовлення має бути прийняте відповідне рішення.

«Навіть один дивізіон ракетних комплексів «Нептун» може стати запобіжником від російського нападу», — додав експерт, додавши, що передусім йдеться про ймовірність проведення масштабних військових операцій РФ у прибережній зоні України, потужних сухопутних або комбінованих операцій з південного та східного напрямків, а також морських та десантно-штурмових операцій.

Звісно, зазначив Бадрак, РК-360 МЦ «Нептун» не є панацеєю та без інших озброєнь ракети не можуть відігравати роль завершеного щиту стримування. «Але, з одного боку, вони стануть значним психологічним чинником для військових у контексті початку загального масштабного переозброєння Збройних сил України, а з іншого боку, можуть надати поштовх для активної реалізації наступних високотехнологічних програм, наприклад, закупівлі ракетних катерів, ударних безпілотників, створення Єдиної автоматизованої системи управління ЗСУ, розробок вітчизняного зенітно-ракетного комплексу та формування підрозділів ударних наземних роботизованих комплексів і інших озброєнь і військової техніки», — зазначив керівник ЦДАКР.

Як раніше повідомляв «ОПК», розробник ракетних комплексів «Нептун» генеральний конструктор — генеральний директор ДП «Державне Київське Конструкторське бюро «ЛУЧ»» Олег Коростельов в інтерв’ю Security Talks зазначав, що до кінця наступного року дивізіон ракетних комплексів «Нептун» може бути поставлений в війська. «Я думаю навіть, що навіть раніше. Для виготовлення складових ракетного комплексу нам буде потрібно близько 10-11 місяців. Тим більше, його здавати можна частинами» — вважає генконструктор. Крім того, Коростельов висловив переконання, що КБ здатне розробити ракету дальністю 500 км.

До складу дивізіону РК-360 МЦ «Нептун» входитимуть по шість уніфікованих пускових установок УСПУ-360, транспортно-заряджаючих машин ТЗМ-360, транспортних машин ТМ-360 та рухомий командний пункт дивізіону РКП-360. На озброєнні дивізіону перебуватиме 72 ракети Р-360, по чотири в пусковій установці, транспортно-заряджаючий машині та стільки ж на транспортній машині. Пускові установки здатні здійснити одночасний запуск двадцяти чотирьох крилатих ракет по різних цілях, при цьому інтервал пусків від 3 до 5 секунд.

Напередодні Дня Незалежності України наказом Міністерства оборони України на озброєння Збройних Сил України прийнято береговий ракетний комплекс 360МЦ «Нептун». Одразу після прийняття комплексу на озброєння генеральний конструктор – генеральний директор ДержККБ «ЛУЧ» Олег Коростельов отримав найвищу державну нагороду — звання Героя України.

Розробка «Нептуна» розпочалася у 2014 році після окупації Криму та початку російсько-української війни на сході України. Рішення РНБОУ про пріоритетність даної ракетної програми було прийнято у січні 2016 року, а вперше широкому загалу макет «Нептуна» було представлено у лютому 2019 року на виставці IDEX-2019. Фінальний етап державних випробувань з успішним ураженням надводної цілі двома крилатими ракетами Р-360 «Нептун», відбулися 17 червня 2020 року на Державному випробувальному полігоні ЗСУ «Алібей» на Одещині.

Поделиться публикацией