МІНІСТЕРСТВО ОБОРОНИ ПЛАНУЄ ВІДМОВИТИСЯ ВІД КОРОТКОСТРОКОВИХ КОНТРАКТІВ В ЗСУ

Міноборони хоче відмовитись від короткострокових контрактів та мріє по десятирічні.Uk

Про це 13 травня ц.р. повідомив портал Ukrainian military pages.

Міністерство оборони планує відмовитися від короткострокових контрактів в Збройних Силах України та підписувати їх на термін щонайменше від трьох років, а краще на п’ять-десять.

Про це розповів заступник міністра оборони Олександр Миронюк під час Всеукраїнського форуму «Україна 30. Безпека країни».

“Якщо ти ставишся до цього як «заробітчанин», то підписуєш контракт на шість місяців, на рік, на два… Але від цього втрачає держава. Тому Міноборони веде роботу щодо внесення змін: ми вважаємо, що контракти мають підписуватися щонайменше на три роки. А взагалі, краще якби люди підписували контракти на 5-10 років. Але вони повинні мати мотивацію, соціальний захист і забезпечення, щоб служба у Збройних Силах України була привабливою

Це вже не перша подібна ініціатива. Так з 2019 року було введено мінімальні десятирічні контракти для військових пілотів, які мають утримувати їх на військовій службі. Проблеми з утриманням пілотів у війську виникають через різницю у зарплатах, адже пілоти в цивільних авіакомпаніях отримують від 120 тисяч гривень, тоді як військові майже десятеро менше.

Зазначимо, що служба за шестимісячними контрактами була введена після початку російської агресії. Право підписання таких контрактів мають особи звільнених зі служби під час дії особливого періоду, а також військовослужбовців строкової служби та мобілізовані, які під час особливого періоду вислужили не менше 11 місяців.

У разі закінчення особливого періоду або оголошення рішення про демобілізацію дія таких короткострокових контрактів припиняється достроково.

Крім того, під час дії особливого періоду для військовослужбовців за їх бажанням строк служби за новим контрактом може бути продовжено на строк від 1 до 10 років, але не більше ніж до досягнення граничного віку перебування на військовій службі.

«Стандартні» ж армійські контракти для осіб рядового складу – 3 роки, для сержантів від 3 до 5 років, для офіцерів – 5-10 років (для льотного складу авіації перший контракт – 10 років).

Поделиться публикацией