МІНОБОРОНИ РОЗШИРИЛО ПЕРЕЛІК БАК, ДОПУЩЕНИХ ДО ЕКСПЛУАТАЦІЇ В ЗСУ

Наказами Міністра оборони України від 5 грудня 2017 року до експлуатації у ЗСУ на особливий період допущені чотири безпілотні авіаційні комплекси, які пройшли відповідні випробування. Про це передав 14 грудня ukrmilitary.com.

Це, зокрема ASU-1 «Валькірія» розроблений ТОВ «Авіаційні системи України», БАК «Hawk» розроблений ТОВ «НВП «Українські авіаційні системи», БАК «UA-БЕТА» розробки ТОВ «UA Teсhnology» та БАК-МП-1/003 «Spectator-M», що розроблений ВАТ «Меридіан» імені С.П. Корольова та є подальшим розвитком комплексу БПАК-МП-1 «Spectator».

Допуск до експлуатації здійснений згідно Порядку постачання озброєння, військової і спеціальної техніки під час особливого періоду, введення надзвичайного стану та у період проведення антитерористичної операції, що затверджений ПКМУ від 25.02.2015 №345.

Після закінчення умов особливого періоду Міністерство оборони, відповідно до Порядку, повинно прийняти рішення про зняття з експлуатації цих комплексів, або прийняття їх на озброєння в установленому порядку.

Навчання фахівців, що будуть експлуатувати зазначені безпілотні авіаційні комплекси, буде здійснено на базі підприємств-розробників із подальшої підготовкою у Житомирському військовому інституті ім. С.П. Корольова.

Всі БАК оснащені електричними двигунами, мають злітну вагу в діапазоні 3,5-7,0 кг, тактичний радіус дії до 20-55 км. Варто зазначити, що безпілотний авіаційний комплекс «Spectator-M», вже використовується Державною прикордонною службою України для охорони державного кордону.

Поделиться публикацией