МАКРОН ПРИВЕЗЕ В УКРАЇНУ 40 РАКЕТ SCALP ТА БІЛЬШЕ САУ

17 сiчня, 2024. Президент Франції Еммануель Макрон у лютому відвідає Україну для укладання двосторонньої угоду про гарантії безпеки та найближчими тижнями обіцяє надати Києву більш досконалу зброю, пише Reuters.

Макрон заявив, що Україна отримає близько 40 крилатих ракет дальності Scalp і кілька сотень бомб.  Він також оголосив про успіхи у промисловості, які дозволять Франції постачати Україні більше військової продукції, зокрема самохідні гаубиці Caesar.

Наразі Франція працює над завершенням двосторонньої угоди про гарантії безпеки з Україною, щоб допомогти зміцнити її захист від Росії та з метою стримування Москви від майбутньої агресії. «З цими поставками я особисто поїду в Україну в лютому і укладу домовленості», — сказав Макрон на прес-конференції, наголосивши, що європейці повинні гарантувати, що Україна зможе продовжувати захищатися від Росії. Президент Франції додав, що не можна дозволити Росії перемогти Україну, інакше безпека Європи опиниться під загрозою.

Вартість одієї ракети складає близько 850 тисяч євро (станом на 2011 рік при закупівлі для Збройних сил Франції). Розробка ракети почалася компанією MBDA 1995 року на основі французької КР Apache на замовлення військових відомств Франції та Великої Британії. Перші успішні випробування відбулися у грудні 2000-го. Ракета була введена в експлуатацію в 2003-у британськими військово-повітряними силами.

Поделиться публикацией