МАЙЖЕ 100% ТИТАНУ ДЛЯ РОСІЙСЬКИХ ОБОРОННИХ ПІДПРИЄМСТВ РФ ІМПОРТУЄ З УКРАЇНИ

За даними Рахункової палати РФ, майже 100% титану, необхідного для російських оборонних підприємств, країна-агресор імпортує з України, переважно — з ДП «Об’єднана гірничо-хімічна компанія» (ОГХК), підконтрольної Фонду державного майна (ФДМУ) на чолі з Дмитром Сенниченком.

Про це 7 червня ц.р. повідомив в Facebook політолог, співзасновник аналітичного центру «Український інститут майбутнього» Юрій Романенко, йдеться в матеріалі DT,UA.  

Експерт підкреслив, що найбільшим власником титанових активів і основним виробником титановмістних руд в Україні є ОГХК, якій належать Вільногірський гірничо-металургійний (ВГМК) та Іршанський гірничо-збагачувальний комбінати (ІГЗК).  

«Управління корпорацією здійснюється менеджментом ФДМУ і призначається главою Фонду Дмитром Сенниченком. Дивним чином — з команди Дмитра Фірташа, що має свій інтерес до титану. Сенниченко, перевиконуючи норму трудоднів, займається перевалкою титану в три зміни: «Навіть в нічний час глава Фонду держмайна Дмитро Сенниченко особисто контролював ситуацію з 20 тис. тонн ільменіту в Одесі», — зізнається екс-глава ОГХК Пітер Девіс, призначений Сенниченком відразу після приходу на посаду голови ФДМУ», — розповів Романенко.  

Він підкреслив, що Пітер Девіс раніше був членом наглядової ради банку «Кліринговий дім», контрольний пакет акцій якого належить Юлії Льовочкіній — сестрі «давнього бізнес-партнера олігарха Дмитра Фірташа» Сергія Льовочкіна.  

«Тобто, весь час ОГХК керує менеджмент Дмитра Фірташа, а йому, своєю чергою, де-факто належить завод «Кримський Титан» в окупованому Росією Криму. До речі, під який при Порошенку створювали «спеціальну економічну зону». Прямо зараз ОГХК продовжує відвантаження ільменітового концентрату виробництва філії «Іршанський ГЗК» в окупований Крим через компанію Belanto Trade: у квітні відправили на станцію Крейда в Бєлгороді (Росія) для подальшої переадресації на відвантаження в окупований РФ Крим 206 вагонів зі 14,5 тис. т концентрату, а за перший тиждень травня — 45 вагонів, 3,2 тис. т концентрату. Робота кипить», — розповів експерт.  

Романенко також повідомив, що російська компанія — «ВСМПО-Авісма» — закуповує сировину на іншому комбінаті — Вільногірський, який також належить ОГХК.  

«Руду, як з’ясували журналісти, перевантажують в море з українських на російські судна і везуть до Керчі», — підкреслив автор.  

Він акцентував, що компанія «ВСМПО-Авісма» є дочірньою структурою великого виробника зброї — корпорації «Ростех».  

«До складу цієї корпорації входять і «Рособоронекспорт», і концерн «Калашников», і компанія «Вертольоти Росії» й інші військові підприємства. Остов Рособоронпрому, так би мовити. Таким чином, за фактом ми бачимо, що українське держпідприємство «Об’єднана гірничо-хімічна компанія» абсолютно спокійно продає для російської державної корпорації «Ростех» титанову сировину для виробництва зброї. Яка потім цілком може застосовуватися проти наших же військових на сході України», — резюмував Юрій Романенко.  

Поделиться публикацией