КП НВК «ІСКРА» — ЛІДЕР УКРАЇНСЬКОЇ РАДІОЛОКАЦІЇ (профіль підприємства)

Казенне підприємство «Науково-Виробничий Комплекс «Іскра» — провідний розробник і виробник наземної радіолокаційної техніки оборонного комплексу України. Сьогодні КП «НВК «Іскра» — це потужне конструкторське бюро і сучасний електромашинобудівний завод, об’єднані єдиною маркою «Іскра».

Відомо, що успіх підприємства обумовлений високим науковим потенціалом розробників і багатим досвідом виробництва, застосуванням передових технологій в поєднанні з відпрацьованою системою якості і надійності продукції, повним комплексом гарантійних і сервісних послуг виробленої техніки.

З маркою «Іскра» вироблено понад шести тисяч високоефективних, надійних і простих в експлуатації радіолокаційних станцій різного функціоналу, які отримали заслужене визнання фахівців більш ніж в 50 країнах світу.

Налагоджена система сервісного обслуговування і постачання запасних частин, навчання фахівців замовника, проведення модернізації і технічний супровід поставлених РЛС дозволяють підтримувати техніку в постійній готовності.

Під час відвідання НВК «Іскра» віце-прем’єр-міністром — міністром стратегічних галузей промисловості Олегом Уруським

КП «НВК «Іскра» є активним учасником військово-технічного співробітництва України з іноземними державами, що дозволило підприємству отримати безцінний досвід у здійсненні діяльності на світовому ринку озброєнь, постійно підвищувати зовнішню конкурентоспроможність підприємства.

Підприємство продовжує створювати і серійно випускати радіолокатори світового рівня. При цьому «Іскра» постійно інвестує в розробку і створення нової техніки, вкладаючи тим самим кошти у майбутнє.

Показово, що на сьогодні підприємство активно розвиває нові напрямки розробки та виробництва радіоелектронних засобів. Крім того, активно «НВК «Іскра» активно проводить модернізацію техніки для ЗСУ, а за останні три роки на підприємстві пройшли істотні зміни, як у контексті виконання широкого спектру робіт в інтересах Збройних сил України, так і в процесі вдосконалення наявної матеріально-технічної бази підприємства.

«НВК «Іскра» із 2500 персоналу є одним з провідних підприємств ДК «Укроборонпром», який знаходиться у стані поступової глибокої трансформації. Саме «Іскра» стала ключовим підприємством нового галузевого холдингу радіолокації, зв‘язку та РЕБ, що вже отримав назву «Радарні Системи».

На думку директора підприємства Юрія Пащенка, холдинг «Радарні системи», на чолі з «Іскрою», передусім має стати самодостатньою оборонно-промисловою одиницею та потужним гравцем світового ринку радіохвильової детекції, а також стратегічним партнером провідних зарубіжних компаній, в т.ч., у сфері цивільної продукції.

Виставка «Зброя та Безпека-2019»

Взагалі першочергове завдання підприємства – забезпечити високий рівень обороноздатності держави. Тому зусилля «НВК «Іскра» у першу чергу спрямовані на забезпечення інтересів держави, включно ефективну реалізацію виробничого, інтелектуального і фінансового потенціалу української оборонної промисловості через створення і постачання на ринок високотехнологічної військової і цивільної продукції у сфері радіолокації та радіоелектронної боротьби.

На підприємстві запевняють, що у ході роботи проводиться інтеграція власного виробництва в міжнародний ринок, включно організацію співпраці із зарубіжними партнерами з метою технологічного зближення і забезпечення відповідності продукції заводу світовим стандартам. Крім того, варто відмітити і локальні  досягнення. Зокрема, пред’явлення на державні випробовування та прийняття на озброєння в у ЗСУ в 2018-2019 роках нової радіолокаційної техніки та систем контрбатарейної боротьби. А також, що показово, — початок їх серійного виробництва в інтересах національної армії.

НВК «Іскра» завжди прагнула до оптимізації структури підприємства та впровадженням сучасних технологій, модернізації та удосконалення системи управління на базі новітніх інформаційних технологій.

Варто згадати найбільш популярні вироби підприємства.

36Д6М мобільний 3D оглядовий радіолокатор

36Д6М — Мобільний трикоординатний радіолокатор кругового огляду для виявлення та державного розпізнавання цілей на малих та середніх висотах в умовах впливу активних та пасивних завад з видачою координатної та трасової інформації.

Радіолокатор призначений для роботи у складі сучасних автоматизованих систем ППО та для видачі цілевказівок зенітно-ракетним комплексам.

Крім того, радіолокатор з високою вірогідністю виявляє малорозмірні повітряні цілі, в тому числі, які рухаються дотичною, що рухаються повільно, а також завислі гелікоптери.  36Д6М має високу завадозахищеність. Також радіолокатор здатен визначати пеленги на постановники активних шумових завад. Він оснащений автоматичним ототожненням відбиття сигналів з відповідними сигналами від вбудованої апаратури розпізнавання державної належності. До того ж, 36Д6М має можливість видачі радіолокаційної інформації і цілевказівок за вузькосмуговими каналами зв’язку. Варто відзначити, що 36Д6М мобільний 3D оглядовий радіолокатор має високу надійність та мобільність, а також має унікальну доплеровську систему автоматичного виявлення рухомих цілей. 36Д6М також має високу стабільність передавача зі справжньою когерентністю.

Експорт продукції підприємства «Іскра» проводився навіть у США. Так, в 2018 році командування закупівель СВ США (U.S. Army Contracting Command) отримало від українського спецекспортера ДП «Спеціалізована зовнішньоторговельна фірма «Прогрес» мобільний 3D-оглядовий радіолокатор 36Д6М1-1.

 90К6Е — мобільний оглядовий 3D радіолокатор

Мобільний 3D радіолокатор кругового огляду з транзисторним передавачем, призначений для виявлення цілей, що летять на низьких, середніх і великих висотах, розроблений для використання в зенітних ракетних військах як засіб видачі цілевказівок та як інформаційна ланка у підрозділах військово-повітряних сил і протиповітряної оборони. Показово, що радіолокатор може транспортуватися літаком «Геркулес» С130.

80к6к1/80к6м/80к6к1в мобільний 3D оглядовий радіолокатор

Мобільний 3D радіолокатор кругового огляду малих, середніх та великих висот з підвищеною точністю виявлення висоти, координатним та трасовим виходами, який працює автономно або у складі автоматизованих систем керування, призначений для використання у складі зенітно-ракетних військ для видачі цілевказівок зенітно-ракетним комплексам у якості інформаційної ланки у підрозділах військово-повітряних сил та протиповітряної оборони для контролю та керування повітряним рухом.

80K6M – ця мобільна РЛС призначена для використання радіотехнічних та зенітно-ракетних підрозділів військ ППО, видачі цілевказівок зенітним ракетним військам. Така РЛС забезпечує виявлення, вимір трьох координат та допплерівської швидкості повітряних об’єктів, а також супровід повітряних об’єктів. Дана РЛС забезпечує визначення державної належності повітряних об’єктів та визначення за кутом та за азимутом пеленгів на постановники, а також видачу інформації на робочі місця РЛС і спряжені системи.

80K6K1 – мобільний 3D радіолокатор кругового огляду малих, середніх та великих висот з підвищеною точністю виявлення висоти, координатним та трасовим виходами, який працює автономно або у складі автоматизованих систем управління, призначений для використання у складі зенітно-ракетних військ для видачі цілевказівок зенітно-ракетним  комплексам, а також у якості інформаційної ланки у підрозділах військово-повітряних сил та протиповітряної оборони. Дана РЛС забезпечує виявлення, супровід і вимір координат повітряних об’єктів та їх шляхової швидкості в умовах без завад і під час впливу природних і створених активних і пасивних перешкод, а також в умовах їх комбінованого впливу. 80К6К1 також забезпечує визначення державної належності повітряних об’єктів, отримання від своїх літаків індивідуальної інформації та інформації про польоти, її відображення та видачу споживачам. Крім того, така РЛС визначає за кутом місце, а за азимутом пеленги. Також 80К6К1 забезпечує видачу інформації на автономні засоби відображення і взаємодію з командними пунктами регіональних та національних АСУ.

РЛС МР-1 —  сучасна високомобільна РЛС метрового діапазону хвиль з цифровою фазовою антенною решіткою, призначена для виявлення всіх типів існуючих і перспективних повітряних об’єктів, включаючи малопомітні, безпілотні та виконані за технологією stealth.

Дана РЛС забезпечує виявлення, супровід та вимір азимуту дальності радіальної та шляхової швидкості усіх типів повітряних об’єктів, у тому числі виконаних за технологією stealth, в умовах без завад і під впливом природних і штучних, активних і пасивних завад, а також в умовах їх комбінованого впливу. РЛС забезпечує також визначення пеленгів на постановники активних завад, а крім того, видачу інформації на автономні засоби відображення і взаємодію з командними пунктами регіональних та національних АСУ.

РПУ-1М мобільний радіолокаційний пункт управлінння.

Основні функції даного пункту управління — це дистанційне керування РЛС 36Д6М, 80К6К1, а також збір і обробка радіолокаційної інформації від РЛС з цифровим виходом в складі радіотехнічних підрозділів ППО з видачою на командні пункти інформації про повітряну обстановку за дротовими та супутниковими каналами зв’язку. Крім цього, РПУ-1М забезпечує збір радіолокаційної інформації від віддалених джерел, формування об’єднаної картини повітряної обстановки, управління діями пілотів літаків винищувальної авіації та видачу цілевказівок на ЗРК.

1Л220Е Контрбатарейний радіолокаційний комплекс

Радар дозволяє визначити координати вогневих позицій мінометів, ствольної артилерії, ракетних систем залпового вогню, стартових позицій тактичних ракет за першим пострілом (пуском); здійснює контроль ударів по ворожих позиціях і коригування стрільби своїх засобів ураження; видачу цілевказівок на автоматичну систему управління вогнем.

Наразі НВК «Іскра» розробляє два варіанти контрбатарейної РЛС – з різними передавачами та шасі.

Зокрема, антено-апаратна машина радару 1Л221Е виконана на базі шасі високої прохідності 8 х 8 та має повний привід, що забезпечує високу прохідність виробу та зменшує час розгортання/згортання. Тож в цьому радарі доволі висока швидкість часу розгортання/згортання – не перевищує 5 хвилин. Завдяки цьому радар 1Л221Е можна впевнено віднести до категорії високомобільних.

НВК «Іскра» проводить глибоку модернізацію РЛС для ЗСУ

Зокрема, у 2020 році фахівці казенного підприємства «НВК «Іскра» капітально відремонтували та модернізували радіолокаційну станцію 19Ж6, в результаті чого вона отримала індекс 35Д6М, та, фактично, стала новим сучасним зразком РЛС. Модернізація була виконана в рамках державного оборонного замовлення 2020 року. Показово, що ця РЛС майже 30 років виконувала своє бойові завдання у Збройних силах Україні і увесь цей час її обслуговували спеціалісти заводу. У результаті останньої глибокої модернізації радіолокаційна станція за своїми тактико-технічними характеристиками фактично, стала новою, сучасною РЛС, яка відповідає всім необхідним вимогам сьогодення. Звісно, така модернізація має значний експортний потенціал і може зацікавити іноземних партнерів.

На цей час у світі експлуатується велика кількість таких станцій старого зразку, і модернізувати їх до нового сучасного радару значно дешевше, ніж купувати нову техніку. Показово, що українські радари цього типу вже понад 10 років експлуатують Сполучені Штати Америки, тільки за останні роки вони отримали від «Іскри» три радіолокаційні станції 36Д6. Такі глибокі модернізації є перспективним напрямком роботи для підприємства, де забезпечують технічний супровід роботи РЛС протягом всього життєвого циклу станцій, як на території України так і далеко за її межами.

У ході ремонту та модернізації у станції замінили всі вузли та складові частини, що мали фізичний або моральний знос, відновили захисне та лакофарбове покриття, здатність роботи станції у складних кліматичних умовах. У модернізованого радара збільшено дальність дії, підвищено точність визначення координат, покращені параметри траєкторної обробки, за рахунок сучасних програмних рішень розширені функціональні можливості та зменшена вартість технічного обслуговування. Також у станції замінили пристрої формування зондуючих сигналів, у результаті чого істотно зменшився рівень хибних відміток при роботі у гірській місцевості. Система охолодження РЛС також була модернізована, у результаті чого збільшили реальний строк роботи клістронів. У модернізованої РЛС відображається інформація про місцеперебування та про інтенсивність метеорологічних явищ – ці дані дуже корисні при керуванні діями пілотів. Також значну увагу було приділено створенню комфортних умов праці для персоналу станції – встановлено нові робочі місця, укомплектовано індикаторний відсік системою кондиціонування та обігрівачем.

Модернізована РЛС 35Д6М може додатково комплектуватись чотирма виносними робочими місцями – це дозволяє управляти станцією у повному обсязі на відстані до 300 метрів. РЛС може також опціонально комплектуватись комплектом обладнання для взаємодії безпосередньо із зенітно-ракетними комплексами.

Іскра має багаторічний досвід у виготовленні та модернізації виробів типу 19Ж6, 35Д6, 36Д6. Спеціалісти підприємства забезпечують технічний супровід РЛС упродовж всього життєвого циклу. Цей фактор є дуже важливим для військової техніки, яка повинна цілодобово та безперервно виконувати бойове чергування та забезпечувати контроль за повітряним простором. В цілому здатність підприємства забезпечити технічний супровід, виконати роботи з модернізації та оновлення програмного забезпечення виробів, що стоять на озброєнні за кордоном, дуже високо цінується іноземними партнерами при виборі надійної та ефективної техніки.

Комплекс РЕБ «Мандат Б1Е» може оновитися

У 2020 році також стало відомо, що нові станції радіоперешкод зі складу комплексу Р-330УМ «Мандат-Б1Е», які серійно виробляються на КП «НВК «Іскра», можуть пройти глибоку модернізацію. На сьогодні станції радіоперешкод зі складу комплексу Р-330УМ «Мандат-Б1Е» серійно виготовляються в інтересах ЗС України. Одночасно з цим, підприємство надало Міноборони України пропозиції щодо проведення глибокої модернізації цього комплексу РЕБ – з метою зробити його ще більш сучасним, зокрема, скомплексувати окремі елементи в одній машині та розширити частотний діапазон роботи. В результаті отримати апарат, який буде цілком конкурентним зі світовими аналогами, в тому числі з французьким TRC.

Комплекс Р-330УМ «Мандат-Б1Е» призначений для виявлення та радіопридешення короткохвильових і ультракороткохвильових ліній зв’язку з фіксованими робочими частотами та ліній з програмною перебудовою робочої частоти, прицільними за частотою і часом.

До складу комплексу Р-330УМ входять:

— автоматизована станція радіорозвідки та управління засобами комплексу Р-330РДМ;

— автоматизована станція радіоперешкод короткохвильового радіозв’язку Р-330КВ1М;

— автоматизована станція радіоперешкод ультракороткохвильового радіозв’язку Р-330УВ1М;

— автоматизована станція радіоперешкод ультракороткохвильового радіозв’язку Р-330УВ2М.

Відповідно до Державної комплексної програми реформування і розвитку ЗC України на період до 2017 року та з метою забезпечення Збройних Сил України сучасною технікою радіоелектронної боротьби, після успішних результатів державних випробувань комплекс був прийнятий на озброєння армії у 2014 році.

У 2015 р. керівництвом КП «НВК «Іскра», яке входить до складу ДК «Укроборопром», спільно з Міністерством оборони України було прийнято рішення «Про порядок організації виробництва комплексу Р-330УМ на потужностях КП «НВК «Іскра». Це рішення надало старт відновленню виробництва в Запоріжжі, замість захопленого РФ заводу «Топаз» в Донецьку. Одночасно з поновленням виробництва, конструктори КП «НВК «Іскра» провели величезний обсяг конструкторських робіт, пов’язаних з імпортозаміщенням та заміною постачальників складових та комплектуючих.

В жовтні 2017 року прес-служба ДК «Укроборонпром» повідомила, що КП «НВК «Іскра» успішно освоїло виробництво виробів зі складу комплексу перешкод Р-330УМ «Мандат-Б1Е» та відвантажило перші дві станції для виконання завдань за призначенням до Збройних Сил України.

Директор НВК «Іскра» Юрій Пащенко (праворуч) та головний конструктор Олексій Залевський

Проєкт рухомого автономного вторинного радіолокатора «Траса–М»

Конструктори КП «НВК «Іскра» у 2020 році повністю завершили розробку конструкторської документації та представили проєкт рухомого автономного вторинного радіолокатора «Траса–М».

Твердотільний рухомий автономний вторинний радіолокатор «Траса–М» з фазованою антенною решіткою працює в системі радіолокаційного впізнавання NATO MkXA (MkXII), VII діапазоні системи радіолокаційного впізнавання «Пароль» і міжнародній системі управління повітряним рухом RBS.

Особливості РАВРЛ «Траса–М»:

твердотільний передавач для системи RBS

автоматичне виявлення повітряних об’єктів

автоматичний захват та супровід повітряних об’єктів

антенна система, що складається з ФАР діапазонів RBS і ФАР системи «Пароль»

високопродуктивні обчислювальні засоби первинної і вторинної обробки інформації на базі ПЛІС і промислових ПЕОМ

можливість отримання додаткової польотної інформації в IV та VI режимах системи «Пароль»

РЛС «Траса–М» 1

Максимальні межі роботи станції:

за дальністю – 2…360 км

за азимутом – 360º

за кутом місця – 0,5…45º

за висотою – 25 км

кількість супроводжуваних трас ≥ 250

Час розгортання/згортання – 30/30 хв

Споживана потужність – 8 кВт

Головною метою при розробці цього виробу було створити радар, який здатний задовольнити потреби підрозділів РТВ та ЗРВ ПС ЗСУ актуальною інформацією щодо державної приналежності повітряних об’єктів у контрольованому повітряному просторі.

Раніше інший виріб від КП «НВК «Іскра» мобільна оглядова 3D РЛС 90К6Е за підсумками випробувань, підтвердила свої заявлені тактико-технічні характеристики з виявлення БПЛА на різних висотах та максимальній дальності.

«МАЄМО УСПІШНИЙ ДОСВІД ПОСТАЧАННЯ РАДАРІВ ДО США» — ГОЛОВНИЙ КОНСТРУКТОР ДМИТРО СЕМЕНОВ

Про перспективні розробки та здобутки на ринку говорить головний конструктор оглядових радарів НВК «Іскра Дмитро Семенов.

Головний конструктор НВК «Іскра» Дмитро Семенов

Дмитре Сергійовичу, «Іскра» є одним з найпотужніших та успішних підприємств ДК «Укроборонпром». Розкажіть про вашу продукцію, в чому полягає її конкурентоспроможність, переваги на ринку?

Для успішного розроблення і виготовлення радіолокаційної техніки необхідна наявність кваліфікованого інженерного персоналу і ми маємо таких фахівців. Наші інженери, по-перше, глибоко розуміють теорію побудови радіолокаційних систем, і , по-друге,  володіють багаторічним досвідом втілення ідей на практиці. Мабуть, можна  вести мову про запорізьку школу радіолокації, яка сформувалась на нашому підприємстві у взаємодії з провідними науковими установами України в цій галузі. Перш за все це Національний університет «Запорізька політехніка», Харківський національний університет радіоелектроніки, Харківський національний університет Повітряних Сил та інші. Саме втілення нових ідей в «залізо» дає змогу випускати  продукцію, що користується попитом на світовому ринку.

Як можете прокоментувати рівень виробів підприємства? Чи здатні вони конкурувати з іноземними станціями?

Безумовно, радіолокаційні станції нашого підприємства є конкурентоздатними.  У портфоліо нашого підприємства є як «бюджетні» рішення для замовників, які прагнуть оновити/посилити наявний парк радіолокаційного обладнання при невеликих витратах, так і радари останнього покоління, що можуть задовольнити потреби найвибагливіших замовників.

До речі, ми маємо успішний досвід постачання радарів до США. Наскільки нам відомо, ці радари активно експлуатуються і замовники цілком задоволені якістю поставленою продукції. Більш того, наша співпраця з американськими партнерами розширюється: буквально декілька днів тому було підписано черговий контракт на постачання до США нашої радіолокаційної техніки.

Яка РЛС станція є флагманом підприємства «Іскра», та в чому її родзинка якщо їх взагалі можна порівнювати?

Найбільш перспективним продуктом серед оглядових РЛС є виріб 90К6Е. В цій РЛС закладено сучасні технічні рішення цифрового формування діаграми спрямованості  антени і  новітні алгоритми обробки радіолокаційних сигналів. Конструктивно РЛС побудована за модульним принципом, що дозволяє легко підлаштовуватись під специфічні вимоги конкретного замовника. Але «Іскра» розробляє і виготовляє не лише оглядові радари, основною задачею яких є виявлення повітряних об’єктів.

На світовому ринку є значний попит на контрбатарейні радари, що дозволяють визначати координати вогневих позицій ворожої артилерії і тактичних ракет, а також здійснювати корегування вогню дружніх артилерійських і ракетних підрозділів. Наше підприємство має досвід розроблення і виготовлення таких радарів. Роботи цього напрямку очолює мій колега Олексій Залевський – головний конструктор контрбатарейних та багатофункціональних радарів. У 2019 році контрбатарейний радар 1Л220УК успішно пройшов державні випробування і був прийнятий на озброєння Збройних сил України. Для іноземних партнерів ми готові постачати контрбатарейний радар 1Л220Е.

Яка нова продукція підприємства «Іскра» розробляється? Які напрямки конструкторських робіт і плани розвитку підприємства? Чи є підстави казати про впровадження на підприємстві нових технологій?

Ми намагаємось не стояти на місці і постійно вдосконалювати як останні розроблені зразки, так і модернізувати радари  попереднього покоління. Так результати  робіт з розроблення нової цифрової обробки сигналів для радарів 80К6 та 90К6Е були впроваджені при проведенні модернізації РЛС  19Ж6, що дозволило суттєво покращити її експлуатаційні характеристики. Ми проводимо дослідно-конструкторську роботу з пошуку технічних рішень, що дозволять підвищити ефективність наших радарів при виявленні сучасних і перспективних цілей, в тому числі безпілотних авіаційних комплексів і цілей, виконаних з використанням stealth-технологій.

Яких здобутків вдалося досягти саме в цьому році? Нові станції, системи, можливо модернізація?

В цьому році нашим підприємством виготовлено дослідний зразок перспективної РЛС 80К6КС1. Основне призначення станції – виявлення в зоні огляду, супровід і вимір трьох координат повітряних об’єктів та їх швидкості у складі зенітно-ракетного комплексу. Станція 80К6КС1 створена для бойового застосування у складі дивізіонів зенітно-ракетних військ протиповітряної оборони. Фахівцями підприємства успішно завершено попередні випробування дослідного зразка, найближчим часом відбудуться державні випробування.

«Іскра» освоїла нехарактерне для себе виробництво комплексів радіоелектронної боротьби, зокрема Р-330УМ «Мандат Б1Е». Перші зразки вже поставлені у війська. Що нового в цьому напрямку діяльності?

КП «НВК «Іскра» здійснює підготовку до проведення робіт з розробки конструкторської документації на модернізовану станцію перешкод засобам радіозв’язку відповідно до потреб МОУ. Планується сформувати станцію на базі однієї транспортної одиниці з розширеними функціональними можливостями та роботою в розширеному частотному діапазоні. Станція забезпечить створення прицільних за частотою та часом радіоперешкод, проведення пошуку, прослуховування, аналізу і запису характеристик виявлених засобів радіозв’язку, включаючи засоби зв’язку з ППРЧ. Реалізація цього проєкту дозволить забезпечити Збройні сили України засобами РЕБ, що жодними чином не поступаються кращим зарубіжними зразкам, а за деякими показниками і перевершують їх.  На даний час  підприємством ведуться роботи по затвердженню тактико-технічного завдання на проведення ДКР  і підготовці контракту на розроблення конструкторської документації та виготовлення першого дослідного зразка.

Відчуваючи потребу Збройних сил України в сучасних засобах радіотехнічної розвідки, ми також сформували наше бачення розвитку цього напрямку. Ми пропонуємо відкрити ДКР “Резидент”, в ході якої буде створена сучасна станція радіотехнічної розвідки, що значно перевищить технічні можливості відомої але вже застарілої “Кольчуги”. Нами підготовлено технічні і цінові пропозиції щодо відкриття цієї ДКР. Пропозиції оформлені належним чином і передані відповідним структурам Міністерства оборони України. Тепер ми очікуємо від Міністерства оборони подальших кроків.

«ПРАЦЮЄМО НАД СТВОРЕННЯМ «РАДАРУ МАЙБУТНЬОГО» — ГОЛОВНИЙ КОНСТРУКТОР НВК «ІСКРА» ОЛЕКСІЙ ЗАЛЕВСЬКИЙ

Говорить   головний   конструктор   за   напрямком контрбатарейних   та   багатофункціональних радарів   НВК   «Іскра» Олексій Залевський:

Головний   конструктор  НВК «Іскра» Олексій Залевський

Олексію  Павловичу,  що  можна  сказати  про  контрбатарейні радари, які розробляєте для ЗСУ?

Контрбатарейними  радарами підприємство  займалось  ще  в 80-90-х роках, але за відсутності замовлень МОУ на подібну техніку до  2016  роботи  за  даним  напрямом  майже  двадцять  років  були  на паузі.  Роботу  з  проектування  Контрбатарейного  радара  1Л220УК  ми почали   з   2016   року.   На початку 2019 року   1Л220УК  успішно   пройшов   державні випробування  та  був прийнятий  на  озброєння  Збройних  Сил  України  восени 2019 року.

Наразі  можливо  сказати,  що  на  сьогоднішній  день  з’явилися  певні позитивні   результати   із   замовленнями   за   цим   напрямком.   Зокрема   на сьогодні КП «НВК «Іскра» виробляє серійно контрбатарейні радари 1Л220УК.

Варто  зазначити,  що  для  початку  серійного  виробництво  «Іскрою»  були освоєні  нові  технології  та  задіяні  нові  ділянки  виробництва.  Крім  того,  для реалізації виробничої програми було проведено оновлення парка вимірювальних приладів необхідних  для  налаштування  блоків,  модулів,  комірок  зі  складу  виробу. Окрім того, проведено навчання персоналу, який задіяний у виробництві.

Слід відзначити, що Виробництво такого виробу, як 1Л220УК  є досить трудомістким   та   специфічним.   Таке   виробництво   потребує   постійної завантаженості.  Є  надія,  що    військові  замовлять  у  нас  до  десяти  таких виробів  – це  забезпечило  б  можливість  утворення  виробничого  ланцюга, необхідного через   особливість   виробництва   такої   специфічної високотехнологічної   техніки.   При   виконанні   таких   замовлень   паузи   у виробництві  відіграють  негативну  роль.  З  іншого  боку,  збільшення серійного замовлення військового   відомства   дозволило   б   системно   працювати   над удосконаленням   та   створенням   нової   моделі   контрбатарейної   станції   з твердотільними  передавальними  модулями,  що  побудовані  на  основі  GaN підсилювальних   елементах.   Також в наших планах є розробка контрбатарейної станції тактичного рівня.

          Чи  характеристики  розробленого  вами  радару  перевершують американські  версії,  які  ЗСУ  отримали  в  рамках  військово-технічної допомоги?

Так,  нам  вдалося  створити  контрбатарейний  радар  фактично  іншого рівня,   з   більш   високими   тактико-технічними   характеристиками.   Взагалі радар  1Л220УК  призначений  для  визначення  координат  позицій  всіх  видів артилерії  та  ракетних  систем  за  першим  пострілом  ,  а  також  проведення корегування  стрільби.  Радар  працює  у  НВЧ  діапазоні, дозволяє  «бачити» міни,   снаряди   та   ракети, а  потужна   цифрова   система   радару   «будує» траєкторії  їх  польоту,  визначає  координати  позиції  з  якої  був  проведений постріл   та   точку   їх   падіння.  Завдяки   потужному   передавачу   радару   є можливість  розміщати  станцію  на  значній  відстані  від  позиції  ворога  та спостерігати за полем бою.

Яку колісну базу ви обрали?

РЛС  базується  на  двох  машинах  – апаратній  та  машині  управління. Така   роздільна   побудова   дозволяє   захисти   персонал   від   ураження протирадіолокаційними  ракетами  та  снарядами  в  умовах  ведення  бойових дій. Персонал також може виконувати свої функції за допомогою виносного

робочого   місця,   яке   може   перебувати   в   захищеному   місці.   Машина управління   базується   на   повнопривідному   шасі   КрАЗ-63221,   апаратна машина  це  Автомобіль-тягач  з  напівпричепом.  Тягач КрАЗ-6446 (6х6), що призначений для транспортування важких вантажів на усіх  видах  доріг  та  за  умов  бездоріжжя.  Напівпричіп-ваговоз  КрАЗ  Н251Н2 спроектовано  та  виготовлено  за  спеціальним  технічним  замовленням  НВК «Іскра».  Двовісний  напівпричіп  призначений  для  монтажу  різних  установок та інженерної техніки по усіх видах доріг та місцевості.

Під час створення холдингу «Радарні системи»

Ви зазначили про новий радар тактичного застосування…

Так, на сьогодні є така потреба. Він буде менший за розмірами, звісно,

коштуватиме  менше.  Відповідно,  цикл  виробництва  буде  менший.  Такий контрбатарейний радар може випускатися більшими серіями, забезпечувати більшу  кількість  підрозділів.  Тут  можна  казати  про  взаємодоповнення  із радаром 1Л220УК.

Були повідомлення, що ви працюєте над створенням новітньої багатофункціональної  РЛС  майбутнього?  Як  просунулися  у  цьому напрямку?

Так, на цей час  розроблено аванпроект   надсучасного багатофункціонального  радара.  Він  зможе  одночасно  «працювати»  щодо виявлення   аеродинамічних   цілей,   у   тому   числі,   крилатих   ракет, безпілотників,  літаків  з  низькими  ЕПР  і  той  же  час  визначати  координати майданчиків чи позицій з яких були запущені   балістичні об‘єкти типу міна, снаряд, ракета.

Розробкою   новітньої   системи   на   підприємстві   ми   займалися   на замовлення  закордонної  компанії  та  за  її  рахунок.  Це  потужна  компанія світового  рівню  —  світовий  гігант,  обсяги  продажу  військової  техніки  якого перевищують   у   кілька   разів   обсяги   всієї   української   військової промисловості.  Йшлося  про  створення  нового  зразку  контрбатарейної  РЛС та  оглядової  багатофункціональної  радіолокаційної  станції.  Ми  називаємо його   «Радар   майбутнього».   Водночас,   не   йдеться   про   продаж   нової розробки,  створеної  українськими  спеціалістами.  А  мова  про  виробництво такої техніки саме на базі НВК «Іскра».

Поки   що   робота   зі   створення   нової   РЛС   призупинена,   проте відновлення співпраці може відбутися вже найближчим часом.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Поделиться публикацией