КОМІТЕТ ІЗ ПИТАНЬ НАЦІОНАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ, ОБОРОНИ ТА РОЗВІДКИ РЕКОМЕНДУВАВ ПРИЙНЯТИ ЧОТИРИ ЗАКОНОПРОЕКТИ В ПЕРШОМУ ЧИТАННІ

Комітет із питань національної безпеки, оборони та розвідки рекомендував Верховній Раді прийняти в першому читанні чотири законопроекти: про застосування зброї і техніки в особливий період, про матеріальну відповідальність військовослужбовців, про проходження військової служби (щодо дезертирства) і про призначення стипендій ВР курсантам.

Про це 18 вересня ц.р. повідомив кореспондент Цензор.НЕТ.

Зокрема, комітет рекомендував прийняти в першому читанні законопроект №1224 «Про внесення змін до деяких законів України щодо застосування ЗСУ та Державною спеціальною службою транспорту бойової техніки, зброї та спеціальних засобів в особливий період». Законопроектом пропонується законодавчо закріпити права з’єднань, військових частин і підрозділів ЗСУ на застосування бойової техніки і зброї в період до введення воєнного стану і після його припинення або скасування.

Також рекомендують проголосувати в першому читанні за проект закону №1225 «про матеріальну відповідальність військовослужбовців і деяких інших осіб». Як повідомляється в пояснювальній записці до законопроекту, його завданням є визначення чіткого механізму визначення збитків, заподіяних державі, визначення осіб, винних у заподіянні шкоди та притягнення їх до матеріальної відповідальності.

Крім того, комітетом рекомендовано підтримати в першому читанні законопроект №1227 «Про внесення змін до Закону України «про військовий обов’язок і військову службу» щодо удосконалення деяких питань проходження громадянами військової служби». Зокрема, законопроектом пропонується визнати військовослужбовців, які самовільно залишили військові частини або місця служби, дезертирували з ЗСУ та інших військових формувань або добровільно здалися в полон, такими, які не входять до складу Збройних Сил України. Крім того, документ пропонує зберегти статус військовослужбовців за такими особами на період здійснення кримінальних проваджень в органах досудового розслідування і судах.

Крім того, комітет рекомендував Раді підтримати в першому читанні проєкт розпорядження голови Верховної Ради «Про призначення стипендій Верховної Ради України курсантам і слухачам вищих військових навчальних закладів та вищих навчальних закладів, які мають військові навчальні підрозділи, на 2019-2020 навчальний рік».

Поделиться публикацией