КОМЮНІКЕ НАТО Є НАЙЖАХЛИВІШИМ ІЗ УСІХ ДОКУМЕНТІВ — THE TELEGRAPH

Київ розчарований відсутністю гарантій Заходу щодо вступу до альянсу, поки країни зважують складні рішення.

Майбутнє України в НАТО, і їй не доведеться завершувати План дій щодо членства в альянсі (ПДЧ), коли вона приєднається — це записано у оприлюдненому вчора комюніке Альянсу.

Обіцянка пропустити ПДЧ є важливою, і просте включення слова «запрошення» було далеко не гарантованим, пише The Telegraph.

Але ці перемоги затьмарені певними застереженнями. Україна приєднається до альянсу лише «коли союзники погодяться» і «будуть виконані умови» – іншими словами, це може статися сьогодні, завтра або через 100 років. Ввічливо кажучи, вільнюське комюніке НАТО є найжахливішим із усіх документів: написаною комітетом демонстрацію сили. Менш ввічливим був президент України Володимир Зеленський. «Це безпрецедентно й абсурдно», — написав він у явно недипломатичному повідомленні у Twitter. Слід нагадати всім лідерам НАТО чи дипломатам, яких образила його реакція, що вони були попереджені. Україні вперше пообіцяли майбутнє членство в НАТО в 2008 році, однак через занепокоєння, що це може засмутити Росію, Києву так і не запропонували графік або шлях до Альянсу. Для багатьох у Києві очевидно, що саме ця двозначність безпосередньо призвела до російського вторгнення у 2014 році та більш масштабного у 2022.

Поделиться публикацией