КОМАНДУВАЧ СИЛ СПЕЦОПЕРАЦІЙ США ПООБІЦЯВ ПІДТРИМКУ УКРАЇНСЬКИМ ССО

Річард Кларк запевнив, що Сполучені Штати продовжать надавати підтримку Силам спецоперацій Збройних сил України. Відповідну заяву він зробив у ході зустрічі з начальником Генерального штабу ЗСУ Русланом Хомчаком у понеділок, 16 серпня.

«Генерал Річард Кларк відзначив високий рівень підготовки українських спецпризначенців, суттєві позитивні зміни в розвитку штабу Командування ССО та досягнення рівня сумісності окремих українських підрозділів ССО ЗСУ з партнерами з НАТО і запевнив у продовженні підтримки процесу розвитку СЗГ ЗСУ з боку американських колег», — йдеться в повідомленні прес-центру Генштабу ЗСУ.

У зустрічі також взялиучасть командувач ССО ЗСУ генерал-лейтенант Ігор Луньов і командувач ССО Армії США в Європі генерал-майор Кірк Сміт.

Генерал-лейтенант Хомчак подякував командуванню сил спецпризначення США за дорадчу і практичну допомогу в розвитку українських ССО, а також за систематичну підтримку України в протидії збройній і гібридній агресії Російської Федерації.

«Важливо, щоб процеси трансформації на шляху досягнення критеріїв відповідності НАТО стали незворотними», — підкреслив начальник Генштабу.

Створення Сил спеціальних операцій Збройних сил України передбачено Стратегічним оборонним бюлетенем 2016 року, план їхнього формування розписаний до 2020 року. Створення ССО було передбачено програмою Україна-НАТО на 2015 рік, але Генштаб ЗСУ у встановлені планом строки не вклався.

У липні 2016 року президент Петро Порошенко підписав закон, а в березні 2018-го — затвердив «Положення про Сили спеціальних операцій ЗСУ».

5 січня 2016 року міністр оборони Степан Полторак призначив командувачем ССО генерал-майора Сергія Луньова, який раніше обіймав посаду заступника командувача Високомобільних десантних військ.

Поделиться публикацией