КНДІСЕ ПІДТВЕРДИВ ЗАСТОСУВАННЯ РФ РАКЕТИ «ЦИРКОН» ПО КИЄВУ

Київський науково-дослідний інститут судових експертиз підтвердив застосування гіперзвукової ракети 3М22 “Циркон” по столиці України. Про це повідомив директор інституту КНДІСЕ Олександр Рувін.

“За попередньою інформацією, дійсно маємо наявний факт використання ракети 3М22 «Циркон». Про це свідчить маркування на частинах та уламках, ідентифікація вузлів і деталей, особливості відповідного типу зброї“, — розповів Рувін. За словами директора інституту, ракета спрямовувалась у зону, де немає військових об’єктів, постраждала цивільна інфраструктура та мирні люди.

Експерти розповіли, що у російських ракетах є деталі, які можуть застосовуватися одразу в кількох типах виробів, інші – вузли лише для конкретних зразків. У цьому випадку були виявлені елементи, які характерні саме для ракети типу 3М22 «Циркон».

Специфічні маркування мають частини та уламки реактивного двигуна та рульових механізмів.

Ракета 3М22 «Циркон» складається з комплектуючих вузлів, що позначаються відповідним маркуванням 3Л22, 3В22 тощо, тобто літера може відрізнятися, але загальне маркування для ракет – 3М22.

 

Фрагменти ракети Циркон

На кількох уламках шляхом лазерного гравіювання та методом тиснення виконано надпис 3Л22, що свідчить про конкретний вузол з конкретного виробу. Крім того, болти на рульових механізмах мають маркування у вигляді цифр 26, що є особливістю «Циркону».

Інші маркування на уламках ракети вказують на дату виробництва її складових компонентів − кін. 2023-2024 роки. Це означає, що ракета була зібрана нещодавно. Фахівці зазначають, що мікроелектроніка малозбережена та практично не піддається аналізу через фізичні пошкодження. Наразі інститутом здійснюються заходи для визначання складу металу з фрагментів корпусу ракети та термоізоляційних матеріалів.

Значна фрагментація ракети ускладнює ідентифікацію, однак експерти вже можуть сказати, що зброя не відповідає заявленим ворогом тактико-технічним характеристикам. У ході подальшого експертного дослідження вся можлива інформація буде деталізована.

Поделиться публикацией