КИТАЙ ЗАПРОВАДЖУЄ САНКЦІЇ ПРОТИ КЕРІВНИКІВ ОБОРОННИХ КОМПАНІЙ США ЧЕРЕЗ ПОСТАВКИ ЗБРОЇ ТАЙВАНЮ

Уряд Китаю має намір запровадити санкції проти керівників американських військово-промислових компаній Raytheon Technologies та Boeing Defense через потенційний продаж зброї Тайваню. Про це повідомляє Global Times із посиланням на МЗС Китаю.

Речник МЗС Китаю заявив, що санкції запроваджуються з метою захисту суверенітету та інтересів безпеки країни.

Йдеться про генерального директора та голову правління Raytheon Technologies Грегорі Хейза і президента та генерального директора Boeing Defence Теда Колберта.

Речник міністерства Мао Нін заявив на брифінгу, що санкції запроваджуються з метою захисту суверенітету та інтересів безпеки Китаю.

Пекін вважає, що продаж американської зброї Тайваню є грубим порушенням принципу «єдиного Китаю» та положень трьох китайсько-американських комюніке.

Продаж зброї серйозно підриває суверенітет і інтереси безпеки Китаю, завдає серйозної шкоди китайсько-американським відносинам, а також миру і стабільності в Тайванській протоці. Китай рішуче виступає проти і засуджує це, сказав Мао Нін.

Він також підкреслив, що Китай закликає США та відповідні сторони припинити збройні угоди з Тайванем та зупинити створення напруженості в регіоні, зазначивши, що Пекін продовжуватиме вживати всіх необхідних заходів для твердого захисту свого суверенітету та інтересів безпеки на тлі розвитку ситуації.

2 вересня адміністрація президента США Джо Байдена офіційно повідомила Конгрес про свій намір продати зброю Тайваню на 1,1 мільярда доларів, повідомляло видання The Washington Post. Продажі озброєння включають 60 протикорабельних ракет Harpoon, 100 ракет Sidewinder і підтримку радіолокаційної системи спостереження.

За даними Reuters, основним підрядником ракет Harpoon є Boeing. Raytheon є основним підрядником як для Sidewinder та для радіолокаційної системи.

У лютому Китай вирішив вжити контрзаходів проти Raytheon і Lockheed Martin після того, як США оголосили про продаж модернізованих ракет Patriot на 100 мільйонів доларів острову Тайвань. Компанії будуть покарані відповідно до положень Закону Китаю про протидію іноземним санкціям, заявив речник МЗС Китаю Ван Веньбінь.

Закон, зокрема, дозволяє Пекіну вживати контрзаходів проти тих, хто «втручається у внутрішні справи Китаю».

Контрзаходи передбачають відмову у видачі віз, заборону на в’їзд до Китаю, визнання віз недійсними, депортацію, арешт та заморожування майна, а також заборону проведення операцій з національними організаціями чи особами.

Раніше повідомлялося, що США розглядають варіанти запровадження санкцій проти Китаю, щоб стримати Пекін від вторгнення на Тайвань, а ЄС перебуває під дипломатичним тиском з боку острова. Тайвань закликає ЄС попередити Пекін про наслідки у разі застосування сили.

Ситуація в регіоні загострилася після візиту спікера Палати представників США Ненсі Пелосі на Тайвань.

Поделиться публикацией