КИТАЙ ВИСМІЯВ ГІПЕРЗВУКОВІ «ЧУДО-РАКЕТИ» ПУТІНА – «КИНЖАЛ» В КНРН ВИЗНАНО НЕЕФЕКТИВНИМ

Китай висміяв гіперзвукові «чудо-ракети» Путіна — «Кинжалы» визнали неефективними.

Китайські військові експерти дали низьку оцінку гіперзвуковим ракетам «Кинжал» – одному з п’яти видів «чудо-зброї», які президент РФ Володимир Путін презентував у 2018 р., стверджуючи, що вони «не мають аналогів» та здатні подолати навіть перспективні системи ПРО.

Ракети Х-47М2 «Кинжал» виявилися вразливими для розроблених у 1970-ті роки. американських систем Patriot, які зараз використовують українські сили ППО, або вони, згідно з звітами українських та американських військових, просто не потрапляють у цілі.

«З’являється дедалі більше доказів того, що заяви США та України з цього питання відповідають дійсності», – констатується у статті шанхайського військового журналу Ordnance Industry Science and Technology, публікації якого схвалюються на рівні Компартії та Національно-визвольної армії КНР. Незважаючи на декларації Кремля, ці ракети неспроможні суттєво змінити ситуацію на полі бою, йдеться у статті.

Представляючи «Кинжал» майже шість років тому, Путін назвав його першою у світі маневруючою гіперзвуковою ракетою. Однак його маневреність «не можна порівняти з маневреністю реальної гіперзвукової ракети», йдеться в шанхайському журналі, а траєкторія, якою він рухається, робить його вразливим для таких систем ППО, як Patriot.

В аналізі, опублікованому у провідному пекінському військово-науковому журналі Military Arms, «Кинжал» називається «фактично лише версією тактичної балістичної ракети [наземного базування] «Іскандер», що запускається з літака. Він практично не може маневрувати на надзвукових швидкостях, а його здатність планувати в атмосфері на далеких відстанях не виправдовує очікувань.

Оскільки «Кинжал» є «швидким» проектом – відгалуженням від «Іскандера», він заснований на «застарілій технології 1980-х рр.» (Коли почав розроблятися останній), йдеться у шанхайському журналі. Проблему посилюють неефективна система запуску та нестача супутників, які мають забезпечувати точність влучення («російська навігаційна система ГЛОНАСС перебуває в покинутому стані»). Ракети «Кинжал» були перенесені з літаків МіГ-31 на більш сучасні Су-34. Однак останні зазнали гігантських втрат (25 літаків, за даними Oryx, понад 20% із 121), тому запуски «Кинджалів» здійснюються з російської території, подалі від української ППО. Однак Су-34 занадто повільний (і важкий «Кинжал» ще більше знижує його швидкість), щоб надати ракеті необхідне прискорення для далекого польоту. Точність «Кинжалів» у статті називається «незадовільною», і їх можна перехопити за допомогою протиракетних систем, які зараз стоять на озброєнні.

До того ж у Росії, мабуть, залишилося мало таких ракет у запасі, йдеться у статті шанхайської. Вашингтонський Інститут вивчення війни відзначав у грудні 2023 року, посилаючись на дані української розвідки, що Росія може виробляти лише близько чотирьох ракет «Кинжал» на місяць. Китайці песимістично оцінюють здатність ракет «Кинжал» вплинути на результат війни в Україні, адже статті у військових журналах зазвичай готують експерти дослідницьких інститутів, що працюють на китайський ВПК, зазначають у The Diplomat Лайл Голдстейн, директор з Азії у вашингтонському аналітичному центрі Defense Priorities, та Нейтан Вечтер, політичний аналітик RAND Corporation.

Війна в Україні дає Китаю першу можливість оцінити ефективність подібної зброї у протистоянні із західними системами, пишуть вони.

Поделиться публикацией