КАЗАХСТАН ПОСИЛИТЬ КОНТРОЛЬ ЗА РЕЕКСПОРТОМ ТОВАРІВ ДО РФ — FT

Казахстан має намір посилити контроль за товарами, які проходять через країну для реекспорту, відстежуючи їх до кінцевого пункту призначення, на тлі прагнення Заходу не допустити, щоб іноземні компанії та приватні особи допомагали Росії обходити санкції. Про це повідомляє FT.

Країна минулого року зафіксувала різке зростання експорту товарів до РФ, зокрема, побутової електроніки, оскільки санкції обмежили доступ Росії до західних ринків.

Казахстан, один із найближчих партнерів Москви завдяки історичним і культурним зв’язкам, не запровадив жодних санкцій чи обмежень на торгівлю з Росією. Але країна також має тісні торговельні відносини з ЄС, а це означає, що їй доводиться шукати дипломатичний баланс після вторгнення Росії в Україну минулого року.

Чиновники Казахстану наполягають на тому, що за багатьма стрибками в експортних даних стоять інші причини, окрім реекспорту товарів до Росії. Але вони також прагнуть підкреслити заходи, яких країна запровадила для забезпечення дотримання законодавства, такі як нова система митного відстеження. Новий онлайн-інструмент буде запущений 1 квітня і дозволить в режимі реального часу відстежувати весь ланцюжок переміщення товарів від кордону до кордону, сказав високопоставлений чиновник країни Financial Times. «Ми розуміємо всі ризики вторинних санкцій, тому уважно стежимо за взаємною торгівлею з усіма партнерами», — заявив чиновник, додавши, що країна постійно працює над зниженням ризиків реекспорту.

Дані Бюро національної статистики Казахстану свідчать про 25-відсоткове зростання експорту до Росії минулого року порівняно з попереднім роком. Наприклад, кількість пральних машин, експортованих до Росії з Казахстану, зросла з нуля у 2021 році до майже 100 тисяч у 2022 році.

Поделиться публикацией