З ПОЧАТКУ ВІЙНИ РОСІЇ ПРОТИ УКРАЇНИ, ЗАХІДНІ КОРПОРАЦІЇ, ПОПРИ САНКЦІЇ, ПОСТАЧАЛИ РОСІЙСЬКІЙ ОБОРОНЦІ СУЧАСНІ КОМПЛЕКТУЮЧІ

Починаючи з 2014 року, з початку війни Росії проти України, західні корпорації, попри санкції, постачали російській оборонці сучасні комплектуючі, що використовувалися для виготовлення високоточної зброї. Саме ця зброя – ракети, безпілотники, танки та інше – нині знищують українські міста та вбивають наших людей.

Про це в статті для «Лівого берегу» написав Олександр Калініченко

В матеріалі йдеться, що зараз Росія досі отримує певні комплектуючі західних зразків, знаходячи лазівки, що дозволяють обходити санкції.

Автор зазначив, що Німеччина та Франція – лідери «сірих» схем

«Європейські компанії також не стояли осторонь оборонної співпраці з Росією. Нещодавно Європейська рада з експорту конвенційної зброї (COARM) підрахувала, що протягом 2015-2020 років десять країн ЄС експортували до Росії озброєння на 346 млн євро, попри ембарго, що набуло чинності у липні 2014 року. Найбільше «вторгували» Німеччина та Франція, на долю яких припадає 80% усіх постачань», — пише він.

На думку Олександра Калініченка, на перший погляд, ці 346 млн євро за шість років – абсолютний мізер порівняно з оборонним бюджетом РФ, який у 2021 році становив $61 млрд. Втім, саме завдяки високотехнологічному імпорту з європейських країн росіяни змогли вдосконалити радянську техніку і розвинути власне виробництво.

«Лідером «сірих» продаж озброєнь до Росії є Франція, до цього ж списку можна включити й Німеччину.

За даними COARM, після 2014 року держави-члени ЄС видали більше тисячі ліцензій для підприємств з РФ. І на першому місці у списку європейських експортерів стоїть Франція. Причому кількість виданих нею ліцензій різко зросла не коли-небудь, а саме у 2015 році, одразу після запровадження європейського ембарго на постачання зброї в Росію .

Починаючи з 2015 року Париж надав дозвіл на експорт до РФ військової техніки, що відноситься до категорії «бомби, ракети, торпеди, реактивні снаряди, заряди вибухових речовин», зброї прямої летальної дії, а також «обладнання для візуалізації, літаків з їх компонентами та безпілотників», — поінформував автор.

Поделиться публикацией