ЗУСТРІЧ У ДЖИДДІ: ПУТІН СТАВ ЗАНАДТО ТОКСИЧНИМ, А В ОСНОВІ МИРНОЇ УГОДИ З РФ МАЄ БУТИ ПОВАГА ДО ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ЦІЛІСНОСТІ УКРАЇНИ — UTS

З 5 по 6 серпня у Джидді в Саудівській Аравії пройшла друга зустріч на рівні радників з національної безпеки та політичних директорів щодо ключових принципів миру на основі української «Формули миру». На саміті були присутні представники з 37 впливових країн світу з різних континентів. Усі учасники зустрічі погодились, що в основі майбутніх мирних переговорів між Києвом і Москвою мають бути покладені принципи поваги до суверенітету та територіальної цілісності України, а також верховенства Статуту ООН. Таким чином, представники провідних країн світу дали зрозуміти Москві: Україна має зберегтися в міжнародно визнаних кордонах 1991-го року та ніхто у світі не збирається дозволяти РФ руйнувати існуючий світовий порядок. Москва отримала сигнал про те, що світ йде до консенсусу, суть якого полягає у тому, що Росія повинна вивести свої війська з України.

Навіть нейтральні до Росії країни зрозуміли, що з Путіним немає про що домовлятись. Він став занадто «токсичним». Тому російську сторону і не покликали на переговори, на яких обговорювався пошук кроків щодо досягнення реального миру. Присутність китайської делегації на Саміті стала серйозним сигналом Пекіна про готовність діяти в українському питанні без оглядки на Москву. Китай взяв активну участь у конференції в Джидді та висловив позитивну думку про можливість подальших зустрічей такого роду.

 

За підсумками саміту були створені робочі групи відповідно до кожного пункту української «Формули миру», яка стає відправною точкою з узгодження спільної позиції для припинення війни і формування майбутньої архітектури глобальної безпеки. Не виключено проведення ще одного раунду в цьому форматі, зокрема в Нью-Делі в Індії, під час саміту G-20, який відбудеться у вересні цього року. Перспектива мирного саміту на рівні глав провідних держав світу помітно зросла.

Таким чином РФ зазнала великої дипломатичної поразки та змушена рахуватися з тим, що проти неї почав об’єднуватися вже не тільки Захід, а й увесь цивілізований світ. У міжнародної спільноти є чітке розуміння того, що справжній і тривалий мир має бути справедливим. В інтересах всього світу відновити в Україні мир, адже продовження російської агресії несе руйнівні наслідки для глобальної економіки, соціальної сфери, довкілля, системи міжнародної безпеки та міжнародного права. Тому шлях до миру – це відновлення міжнародного права, а не виконання ультимативних вимог Росії. Міжнародний порядок, заснований на правилах і порушений російською агресією, має бути відновлений.

 

Поделиться публикацией