ЗСУ ПЛАНУЮТЬ ЗНАЧНО ПОСИЛИТИ ПРОТИПОВІТРЯНУ СКЛАДОВУ

До 2020 року Сухопутні війська ЗСУ планують сформувати нові зенітні ракетні полки та радіотехнічні батальйони, а також повністю оновити парк РЛС та створити нові командні пункти ППО.

Про це розповів командувач Сухопутних військ генерал-полковник Сергій Попко під час своєї доповіді на науково-практичній конференції «Застосування Сухопутних військ Збройних Сил України у конфліктах сучасності», яка відбулася у Львові 15 листопада цього року, gередає Національний Промисловий Портал, з посиланням на Defense Express.

РЛС «Малахіт»

Згідно з доповіддю командувача Сухопутних військ генерал-полковника Сергія Попка, в основу розвитку протиповітряної складової (військ ППО СВ) покладено:

• вдосконалення системи управління військами та вогнем;
• підвищення ефективності системи розвідки та оповіщення про повітряного противника;
• нарощування бойових можливостей підрозділів ППО оперативних командувань (ОК), корпусу резерву та Сухопутних військ у цілому.

РЛС 80К6Т

Для цього передбачається:

• переформувати чотири групи бойового управління оперативних командувань в командні пункти ППО ОК та створити командний пункт ППО СВ;
• сформувати нові зенітні ракетні полки, радіотехнічні батальйони в кожному оперативному командуванні;
• провести модернізацію та оновлення 100% парку радіолокаційної техніки військ ППО радіолокаційними станціями та трикоординатними РЛС з цифровими антенними решітками, що збільшить дальню межу зони виявлення;
• завершити модернізацію ЗРК «Оса-АКМ», ЗСУ-23-4 «Шилка», ПЗРК «Ігла», «Ігла-1».

Варто нагадати, що наразі бойовий склад військ протиповітряної оборони Сухопутних військ складається з 38-го, 39-го, 1039-го та 1139-го зенітних ракетних полків та підрозділів ППО танкових, механізованих бригад. На озброєнні цих підрозділів знаходяться комплекси ЗРК «Оса-АКМ», ЗРК «Стріла-10», ЗСУ-23-4 «Шилка», ЗРГК 2С6 «Тунгуска», а також численні 23-мм спарені зенітні установки ЗУ-23-2 та ПЗРК «Ігла».

ЗРК 2К12 «Куб» під час випробувань на полігоні «Ягорлик» на початку листопада 2018 року

Для збільшення чисельності зенітних підрозділів СВ, вже деякій час, запроваджується низка заходів, серед яких виведення з консервації та відновлення радянських комплексів малої дальності ЗРК 2К12 «Куб» та 9К330 «Тор».

Так, у жовтні-листопаді цього року на полігоні «Ягорлик» була проведена перевірка технічного стану зенітних ракетних комплексів «Куб», «Тор» та ракет до них, із залученням провідних фахівців підприємств оборонної промисловості. Крім того, були проведені успішні бойові пуски та завершено державні випробування модернізованого ЗРК «Оса-АКМ». 28 листопада заступник начальника Генштабу генерал-майор Радіон Тимошенко анонсував проведення випробувань відновлених зенітно-ракетних комплексів «Куб» у січні 2019 року.

ЗРК “Оса” АКМ

Своєю чергою, для оновлення парку радіолокаційної техніки військ ППО, військові закуповують сучасні РЛС. Серед них: завадозахищені радіолокаційні станції метрового діапазону хвиль з висвітленням повітряної та надводної обстановки з цифровою обробкою та автоматичною передачею інформації П-18 «Малахіт» (надалі планується придбання високомобільної версії РЛС – МР-18) та трикоординатні РЛС кругового огляду, побудовані на базі цифрової фазованої активної решітки, 79К6 «Пелікан» (надалі планується придбання покращених версій 80К6Т та 80К6К1).

Поделиться публикацией