ЗАВДЯКИ СТРАТЕГІЇ ЗОВНІШНЬОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНА ЗМОЖЕ ЕФЕКТИВНІШЕ ДОСЯГАТИ СВОЇХ ЦІЛЕЙ — ДМИТРО КУЛЕБА

Вперше за тридцять років наша держава отримала системний документ у сфері зовнішньої політики, Стратегію зовнішньополітичної діяльності, який допоможе Україні ефективніше досягати цілей.

Про це 9 серпня ц.р. повідомив портал Арміяinform, посилаючись на Міністра закордонних справ України Дмитра Кулебу .

«Стратегія — це навігатор. Ви можете дістатися точки прибуття і без навігатора чи мапи, покладаючись на свій талант. Але з навігатором рухатися набагато надійніше та ефективніше. Можна оминути проблем у дорозі, правильно розпланувати ресурси, аби з їх мінімальною витратою вчасно доїхати до точки призначення», — наголосив очільник зовнішньополітичного відомства.

Дмитро Кулеба відзначив, що протягом тридцяти років незалежності зовнішньополітичні цілі України відображалися в окремих положеннях Конституції, законах і рішеннях, але не було системного документа, який би деталізував пріоритети та цілі зовнішньої політики.

«Тому виникали перекоси, спекуляції, неефективність політики на низці напрямів. Нині, завдяки цьому сучасному навігатору — а ця стратегія дуже точна та вивірена, наша держава зможе набагато ефективніше рухатися вперед і досягати своїх цілей», — підкреслив український дипломат.

Він нагадав шість основних пріоритетів зовнішньої політики України, сформульованих у Стратегії зовнішньополітичної діяльності:

  1. Забезпечення суверенітету та територіальної цілісності України;
  2. Протидія агресивній політиці Російської Федерації;
  3. Курс на членство в ЄС та НАТО;
  4. Просування українського експорту і залучення іноземних інвестицій;
  5. Захист прав та інтересів громадян України за кордоном;
  6. Просування позитивного іміджу України у світі.

«Це шість основних свай, на яких стоїть будівля зовнішньої політики України», — підсумував Дмитро Кулеба.

 

Поделиться публикацией