2

ЕКСПОРТ ВІЙСЬКОВОЇ ПРОДУКЦІЇ БЕЗ ПОСЕРЕДНИКІВ ТА ПРИВАТИЗАЦІЯ ПІДПРИЄМСТВ ОПК — ПАШИНСЬКИЙ АНОНСУВАВ ЗАКОНОДАВЧІ ІНІЦІАТИВИ

 

 

Якщо  Україна не почне залучати у вітчизняне військове виробництво іноземні інвестиції, то ризикує втратити низку підприємств, таких як «Южмаш». «Саме тому я ініціюю законопроект про приватизацію оборонно-промислового комплексу. Під приватизацією розумію вкладання інвестицій», заявив у середу, 12 липня, на засіданні парламентського Комітету з питань національної безпеки і оборони його голова Сергій Пашинський.

Він кратко охарактеризував «гальма», які заважають розвитку української «оборонки» в сучасних умовах.  «Нам важко налагодити в Україні виробництво із залученням західних партнерів через різницю стандартів. У нас досі діють ще радянські ГОСТи. А на Заході немає тої сталі, що була за радянських часів у Челябінську. І це блокує всю роботу», — пояснив парламентар.

За його словами, треба змінювати і процедуру закупівель озброєння та військової техніки.  Мовляв, у Європі існують спеціальні рекомендації країнам-членам ЄС, «як покупати для оборони».

На переконання Сергія Пашинського, з огляду на реалії процедура експортного контролю теж потребує корекції. «Наші підприємства ОПК виробляють надлишкову зброю і не можуть її ніде продати без посередника. Вони повинні знайти спец експортера, заплатити йому дикі комісійні. У той же час на зовнішньому ринку Росія, наприклад, пропонує аналогічні вироби на 15-20% дешевше. Тому що їх заводи продають свою продукцію  напряму. А наші не можуть», — зазначив голова профільного Комітету ВР України.

Наприкінці засідання Комітету Сергій Пашинський підсумував: ситуацію в оборонно-промисловому комплексі треба змінювати. І заявив, що він буде «виходити із законодавчими ініціативами з цих питань».

ІА «ОПК»

Поделиться публикацией
  • Сумно, але чомусь згоден із попереднім коментарем: ідеї гарні, визрілі, життєві, але людина що їх просуває настільки «одіозна», що бере страх за наш ОПК. Взагалі, все вірно з точки зору «сучасного українського менеджменту»: створити «монстра» УОП, потім його «правильно» приватизувати і «правильним» підприємствам дати можливість працювати, а решта підуть до них, як зараз до спецекспортерів. Рейдерство по-новому. Ось тільки чи дадуть зараз люди все це «провернути», можуть же і на вила підняти. Добре як би я помилявся, але «не вірю».

  • Комментарии

    -->