ЕКСПЕРТ РОЗПОВІВ ПРО ПРИЧИНУ ЗМІНИ ТАКТИКИ РФ У ВИКОРИСТАННІ ДРОНІВ

Російські агресори застосовують іншу тактику використання БПЛА, змінюючи маршрути польоту дронів і атакуючи великою кількістю. Таку думку висловив в ефірі Українського Радіо керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко, коментуючи рекордну за кількістю запущених БПЛА атаку з боку Росії по Україні в ніч на 25 листопада, передає Укрінформ.

Експерт відзначив, що ворог намагається обійти певні зони дії української ППО та мобільних вогневих груп, змінюючи маршрути польоту дронів «Шахед». Водночас росіяни роблять ставку на кількість запущених по території України безпілотників, у даному разі передусім по Києву. «Де ППО може бути більше, дещо щільніше, там ворог буде використовувати більшу кількість дронів, щоби щільно пройти і завдати удару. Якщо ми говоримо про «Шахеди», то ворог дещо змінює тактику… Ворог намагається обійти певні зони дії ППО та мобільних груп. Там, де росіяни розуміють, що в столиці може бути більше засобів задіяно, вони використовують щільність, тобто кількість. Я думаю, надалі ворог діятиме саме таким чином. Яка логіка? Ми випустимо 40 одиниць, 36 зіб’ють, можливо 4 десь влучать», — сказав Мусієнко. За його словами, ворог використовує і психологічні фактори: тривога триває по кілька годин, є небезпеки і від падіння уламків збитих дронів, а також дешевизна, простота, налагодженість у виробництві й складанні цих дронів. Водночас Мусієнко відзначив, що протидія атакам безпілотниками щоразу вдосконалюється. Повітряні Сили ЗСУ мають більше засобів ураження, зокрема «Гепардами» («Gepard» – німецька зенітна самохідна артилерійська установка).

«Але їх має бути більше. США нещодавно викупили у Йорданії додатково 60 одиниць «Гепардів» якраз для постачання Україні. Працюють крупнокаліберними кулеметами вогневі групи. І це велика заслуга людей, які це роблять. У темний час доби не так просто мобільним групам із кулемета чи з іншого виду зброї вразити «Шахед». І те, що це робиться, вже є великим досягненням. Із «Гепардом» дещо інша ситуація: це одна із найефективніших систем у протидії дронам. Вони мають радари. Вони мають свої «очі», їм не потрібно підсвічувати цілі чи орієнтуватися візуально або на слух. Вони це бачать на радарі. Засоби протидії зростають. У нас зараз близько 80% складає коефіцієнт збитих цілей. Ми десь на такому показнику, і він є доволі великий», – резюмував Олександр Мусієнко.

Поделиться публикацией