ЕКСПЕРТ ПРОГНОЗУЄ НАРОСТАННЯ КРИЗОВИХ ЯВИЩ У ОПК РФ

Такі висновки оприлюднив Віктор Кевлюк, експерт Центру оборонних стратегій. Зокрема, він зазначив наступне.

2024-го для нас мало що зміниться, ворог підтримуватиме взятий два роки тому темп. 2025-го ОПК противника покриватиме втрати озброєння й бойової техніки переважно відновленими після зберігання зразками, операції в Україні матимуть звичний для нас темп з тенденцією зниження в другій половині року. 2026-й ті наступні роки — наростання кризових явищ у ворожому ОПК, наслідком чого стане деградація військ в операційній зоні на ТВД і його резервів.

Аналізуючи різні аспекти, зокрема вживання електроенергії, стан та якість робочої сили, обсяги виробництва, а також реальний склад армій угруповань ЗС РФ — 25-ту загальновійськову армію (веде бойові дії на Лиманському напрямку) і 27-му мотострілкову дивізію (формується), експерт робить висновок, що вже сьогодні у противника вкрай обмежені можливості виготовляти ОТРК і ракети до них, зенітно-ракетні комплекси, танки, спеціальну техніку родів військ і служб.

Кевлюк пише також наступне:и «Російська артилерія у 2022-му витрачала в середньому 50 тис. снарядів на день, у пікові моменти операцій — навіть більше, тобто за рік ворог вистрілював приблизно 3,5 млн снарядів. РФ виробляла щороку близько 1,1 млн нових снарядів усіх типів і близько 500–600 тисяч відновлювала зі старих радянських запасів. Але щоб снаряд став снарядом, крім залізяки, потрібні підривник, вибухові речовини й порох для метального заряду. Статистика показує зростання приблизно на 30 % виробництва целюлози, алюмінієвої пудри, аміаку, алюмінієвих конструкцій, компонентів вибухівки. Чи може зрости виробництво снарядів у рази, якщо виробництво складових зросло максимум на 30 %?»

Поделиться публикацией