АМЕРИКАНСЬКИЙ СЕНАТОР У КИЄВІ ЗАКЛИКАВ ДЕПУТАТІВ УХВАЛИТИ ЗАКОНОПРОЄКТ ПРО МОБІЛІЗАЦІЮ

Сенатор від Республіканської партії Ліндсі Грем під час свого візиту у Київ закликав народних депутатів ухвалити законопроєкт про мобілізацію. Політик закликав до швидких законодавчих дій ‒ навіть у той час, коли американські законодавці все ще не можуть досягти власного консенсусу щодо допомоги Україні на 61 мільярд доларів, пише The Washington Post.

«Я сподіваюся, що ті, хто має право служити в українській армії, приєднаються до неї. Ви боретеся за своє життя, тому ви повинні служити — не в 25 чи 27 років. Потрібно більше людей в строю», ‒ додав він. Республіканець також закликав українців не приймати рішення про вступ до армії, спираючись на те, чи продовжиться підтримка від Сполучених Штатів Америки. «Що б ми не робили, ви повинні боротися. Незалежно від того, що ми робимо, ви воюєте за себе», ‒ зазначив Грем.

Президент України Володимир Зеленський вважає, що мобілізаційне законодавство в Україні не відповідає вимогам воєнного часу, зокрема у контексті демобілізації, адже його розробляли у мирний період. Водночас законопроєкт про мобілізацію на наступному засіданні Верховної Ради не розглядатимуть, оскільки Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки лише 12 березня почав аналізувати 4269 поправок, більшість із яких подали парламентарі зі «Слуги народу».

Стефанчук порівняв бронювання від мобілізації за рівнем доходу з «податком на боягузтво». Але це можливо. Також у Верховній Раді обговорюють варіант, щоб замінити строкову службу в армії на військовий вишкіл. На думку народного депутат Єгора Чернєва, таку підготовку мають пройти усі чоловіки призивного віку, зокрема народні обранці. Окрім того, Чернєв розповів, що норма нового мобілізаційного законопроєкту передбачає, що військовозобов’язані українці протягом 60 днів повинні оновити свої дані у ТЦК. Зробили це можна, зокрема з допомогою електронного кабінету призовника. Але з цим є певна колізія.

Поделиться публикацией