ЕКСКОМАНДУВАЧ НАТО В ЄВРОПІ ТА ЕКССПЕЦПРЕДСТАВНИК США В УКРАЇНІ ЗАКЛИКАЮТЬ ВАШИНГТОН ТЕРМІНОВО ДОПОМОГТИ КИЄВУ ПОСТАЧАННЯМ АВІАЦІЇ ТА ЧАСТКОВИМ «ЗАКРИТИМ НЕБОМ»

Незважаючи на перші успіхи України у відбитті російської воєнної агресії немає гарантій, що така ситуація збережеться, США та НАТО мають терміново надати допомогу Києву, і ключовими її елементами мають стати розвідувальні дані, постачання авіації та часткове «закрите небо», вважають екскомандувач об’єднаних сил НАТО в Європі Філіп Брідлав та ексспецпредставник США в Україні Курт Волкер.

 

«Військова допомога США, надана досі, недостатня для масштабів проблеми, з якою зіткнулася Україна. Має бути більше допомоги, доставленої набагато швидше, щоб допомогти Україні пережити наступний тиждень», – написали вони у статті «Шість способів допомогти Україні вижити просто зараз» на ресурсі CEPA.

 

На їхню думку, серед цих кроків – забезпечення повного потоку розвідувальної інформації США в режимі реального часу в Україну про російські військові можливості, позиції та наміри. «Юридичні аргументи про те, що такий обмін може вказувати на США як на сторону, що воює, мають бути негайно спростовані, наприклад, шляхом повного включення українських офіцерів в опрацювання розвідданих, щоб вони могли повідомляти їх безпосередньо», — пояснюють автори статті.

 

Як другий крок вони пропонують на додачу до ракет класу «земля — повітря» Stinger для маловисотної протиповітряної оборони постачання систем ППО, що забезпечують можливість роботи на середніх і великих висотах. «Українські сухопутні війська можуть вистояти проти російських сухопутних військ, але ми не повинні дозволити Росії здобути перевагу в повітрі над Україною», – наголосили Брідлав та Волкер.

 

Наступними двома заходами вони називають передачу Україні союзниками з НАТО літаків МіГ-29 радянського виробництва Україні за необхідного фінансування з боку Європейського Союзу та надання американських штурмовиків А-10, які наразі планується законсервувати як надлишкові засоби оборони. За словами авторів статті, завдяки попереднім програмам військового обміну в Україні вже є невелика кількість пілотів, навчених керувати А-10.

 

П’ятим кроком Брідлав та Волкер пропонують створення спільного з партнерами з НАТО безпечного коридору для безпечної та швидкої доставки військових вантажів із території Польщі в Україну.

 

Нарешті, як зазначено в статті, в межах гуманітарної акції необхідно запровадити безпольотну зону для захисту цивільного населення від російських повітряних бомбардувань. «Зона відчуження має охоплювати Київ і Західну Україну, але не простягатися далі на схід, щоб не наближатися до кордонів Росії. Безпольотна зона потребує чіткого зв’язку, щоб було ясно, що вона служить лише гуманітарним цілям і що жодні літаки чи безпілотники США чи НАТО не братимуть участі в будь-яких бойових діях проти російських наземних військ, крім як для самооборони в разі обстрілу», – пояснили Брідлав та Волкер.

 

Автори статті зазначають, що розчарований своїми первісними невдачами президент РФ Володимир Путін тепер має намір обрушити нові, невимовні звірства на народ України, проте український народ, як і раніше, сповнений рішучості і готовий боротися за свою країну.

 

«Ми не повинні чекати, доки жахливі кадри нових жертв серед цивільного населення заполонять наші телевізійні екрани, перш ніж ми ухвалимо рішення про подальші дії. Народ України заслуговує на нашу невідкладну підтримку — ми маємо діяти зараз. Допомагаючи Україні вижити наступного тижня, санкції матимуть більше часу, щоб завдати шкоди військовим зусиллям Росії, і більше часу буде в патріотичних та врівноважених російських військових, розвідки та ділових лідерів, щоб зрозуміти збитки, яких Путін завдає їхній батьківщині”, – наголосили Брідлав та Волкер.

Поделиться публикацией