ДП «ДЕРЖККБ «ЛУЧ» ПОВІДОМИЛО ПРО ТЕРМІНИ СЕРІЙНОГО ВИРОБНИЦТВА РАКЕТНОГО ПРОЄКТУ «ВІЛЬХА-М»

«Міноборони України виділено кошти для проведення зазначених випробувань, а також розрахунку з ДП «ДержККБ «Луч» та його співвиконавцями за виконані роботи. Після проведення вказаних випробувань Міноборони України повинно у найкоротший термін поставити вироби «Вільха-М» (високоточні РСЗВ дальністю дії до 130 км – «ОПК») на озброєння ЗСУ. Прогнозується, що з 2021 року розпочнеться її серійне виробництво», – такі дані містяться у відповіді ДП «ДержККБ «Луч» на запит Радіо Свобода «Донбас Реалії».

 

Ольха М — нова РСЗВ України

Крім того, проєкт Радіо Свобода «Донбас Реалії» 4 квітня процитував КБ щодо майбутнього нової крилатої ракети «Нептун»: «Питання фінансування програми «Нептун» у 2020 році вирішується замовником у плановому порядку. Основними показниками ДОЗ кошти на фінансування цих робіт передбачені. У другому кварталі 2020 року проводиться заключний етап проведення випробувань комплексу «Нептун». Прогнозується, що у 2020 році комплекс буде прийнятий на озброєння Збройних сил України та розпочнеться його серійне виробництво».

 

ПКР «НЕптун» — українська асиметрична зброя

Оглядачі вказують, що останні квітневі випробування відбулись за гроші минулого року. Держоборонзамовлення-2020 було затверджено лише наприкінці лютого ц.р., при цьому воно передбачало фінансування й ракетної програми.

Проєкт Радіо Свобода «Донбас Реалії» також приділив увагу суміжним постачальникам ракетних програм. Зокрема, «Павлоградський хімічний завод» – одне з підприємств, яке залучене до цієї ракетної програми. «У Павлограді під час утилізації радянського ракетного палива отримують гексоген. Його використовують під час виробництва уже нового палива, зокрема для ракети «Вільха», — вказується у повідомленні.

«Після подрібнення ця емульсійна матриця, така, як кисіль, як сметана, як майонез, як хочете назвіть. Якщо це змішати з цим – виходить вибухова речовина, по потужності тротилу на 30% вище. Найголовніше, що без цього країна не може робити нічого, ніяких ракет», – процитувало видання генерального директора «Павлоградського хімічного заводу» Леоніда Шимана.

«Павлоградський хімічний завод» є єдиним в Україні підприємством, яке спроможне здійснювати спорядження двигунів ракет твердим ракетним паливом. Тому ситуація навколо можливої зупинки «Павлоградського хімічного заводу» може негативно вплинути на розвиток та існування ракетної галузі України та, як наслідок, на обороноздатність держави, а також її імідж на світовому ринку виробництва високоточних засобів ураження. У зв’язку з зазначеним якнайшвидше відкриття фінансування програм з серійного виготовлення виробів «Вільха» та «Вільха-М» дозволить навантажити промислові потужності, поліпшити фінансовий стан та не допустити звільнення фахівців вузьконаправлених галузей ОПК не тільки «Павлоградського хімічного заводу», а й інших державних підприємств України, задіяних у кооперації», – додало у відповіді Радіо Свобода КБ «Луч».

Поделиться публикацией