АМЕРИКАНЦІ ВПЕРШЕ ЗА 20 РОКІВ ЗВЕРНУЛИ УВАГУ НА УКРАЇНСЬКІ РАКЕТНІ ПРОГРАМИ – ЦДАКР

Фахівці США вперше за 20 років звернули увагу та похвалили українські ракетні програми, зокрема нову протикорабельну крилату ракету «Нептун». Так інформаційному агентству «Оборонно-промисловий кур’єр» прокоментували присвячену Україні публікацію авторитетного видання The National Interest в Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння (ЦДАКР).

Зокрема, в ЦДАКР зазначили, що перші ракетні розробки у новітній історії України почали офіційно рекламуватися ще на міжнародній виставці озброєнь IDEX у 1999 році, то були проєкти оперативно-тактичного ракетного комплексу та крилатої ракети від КБ «Південне». «Однак з того часу і до сьогодні американці зберігали мовчання, що свідчить про серйозність нинішніх ракетних програм України», — підкреслили в аналітичному центрі. «Про вагомість ракетних досягнень свідчить і істерія в Росії, яка з’явилася після вдалих випробувань ракет у квітні 2020 року», — додали в ЦДАКР.

Як відомо, днями The National Interest на своїх сторінках зазначив, що Україна серйозно просунулася в розробці своєї першої крилатої ракети, яка активно проходить тестові випробування на українських полігонах. «У разі успіху «Нептун» стане ключовою технічної та символічної віхою в програмі розвитку ракет в Україні», — вважає американський журнал. Крім того, американські оглядачі відзначили, що роботи щодо створення першої української протикорабельної крилатої ракети «дають чітке уявлення про прогрес» України. Американські експерти відзначили наявність українського двигуна Р95-300 у ракети, що дозволило значно знизити витрати на її створення. При цьому, не дивлячись на наявність проблем з фінансуванням, розробка продовжує активно просуватися. «Проте Україна просунулася вперед з «Нептуном», — написало видання.

До того ж, 4 квітня Радіо Свобода процитувала ДП «ДержККБ «Луч» щодо майбутнього нової крилатої ракети «Нептун»: «Питання фінансування програми «Нептун» у 2020 році вирішується замовником у плановому порядку. Основними показниками ДОЗ кошти на фінансування цих робіт передбачені. У другому кварталі 2020 року проводиться заключний етап проведення випробувань комплексу «Нептун». Прогнозується, що у 2020 році комплекс буде прийнятий на озброєння Збройних сил України та розпочнеться його серійне виробництво».

Поделиться публикацией