ДЖО БАЙДЕН ВІДКЛАВ ДОДАТКОВУ ВІЙСЬКОВУ ДОПОМОГУ УКРАЇНІ НА 200 МЛН. ДОЛАРІВ

Президент США Джо Байден вирішив притримати виділення додаткової оборонної підтримки Україні, даючи шанс дипломатичної домовленості з РФ, проте готовий надати ще більшу підтримку у разі нової агресії.

Про це 12 грудня ц.р. повідомив портал Укррудпром, посилаючись на Європейська правд

За даними журналістів, протягом останніх 3-4 тижнів на розгляді Байдена була пропозиція щодо виділення Україні нового пакету безпеки на суму $200 млн.

Очікувалося, що президент схвалить його минулого тижня, проте Білий дім вирішив відкласти ухвалення цього рішення, сподіваючись, що дипломатичні методи дадуть кращий результат. Водночас наголошується, що в Україні, з якою йшли переговори щодо надання допомоги, “легке розчарування” таким рішенням, кажуть джерела.

Також, як стверджується, до Білого дому письмово звернулися 22 конгресмени з проханням прискорити надання допомоги. “Щоб максимально посилити опірність, потрібно негайно надати хоча б частину допомоги – “Стінгери”, “Джавеліни”, дрони та протикорабельні ракети. Українська держава має бути оснащена засобами, необхідними для самозахисту та захисту регіону від російської агресії”, — йдеться у їхньому листі.

Також видання стверджує, що Україна надсилала до Вашингтона запит на системи ППО, протикорабельні ракети, додаткові комплекси “Джавелін”, засоби радіоелектронної боротьби, радари, боєприпаси, артилерійські засоби та медичні постачання.

Втім, наголошує видання, що Білий дім готує опцію надання ще більшого пакету безпеки у випадку, якщо Росія розпочне нову відкриту агресію.

Зазначимо, що цього тижня США відправили в Україну останню частину допомоги з пакета на $60 млн доларів, включаючи стрілецьку зброю та боєприпаси.

8 грудня Президент США Джо Байден та президент Росії Володимир Путін провели закриті переговори, головною темою яких була загроза безпеці України. Глава США відзначив глибоке занепокоєння США та європейських союзників щодо нарощування сил РФ поблизу українських кордонів. Крім того, Байден «дав ясно зрозуміти, що США та союзники готові відповісти жорсткими економічними та іншими заходами у разі військової ескалації», повідомили у Білому Домі.

Зі свого боку, у прес-службі Кремля підкреслили, що під час розмови Володимир Путін відкинув загрозу з боку РФ щодо України. Водночас зазначив, що «само НАТО робить небезпечні спроби освоєння української території та нарощує військовий потенціал у російських рубежів». Також президент РФ вимагає юридично закріплених гарантій, що виключають розширення НАТО у східному напрямку.

Пізніше заступник Держсекретаря США з політичних питань Вікторія Нуланд у Сенаті наголосила, що Вашингтон зокрема очікує на зупинку “Північного потоку-2” у разі, якщо Росія здійснить вторгнення в Україну.

Поделиться публикацией