РОЗРОБНИКА ТВЕРДОПАЛИВНИХ РАКЕТ ПІДОЗРЮЮТЬ У ЗЛОВЖИВАННЯХ ПРИ РОЗРОБЦІ КОМПОНЕНТІВ ДЛЯ «ВІЛЬХИ»

Генерального директора ДП «НВО «Павлоградський хімічний завод» Леоніда Шимана, якій у березні отримав від Кабміна повноваження генерального конструктора зі створення боєприпасів і вибухових речовин, підозрюють у зловживаннях при розробці двигуна та бойових частин ракет за темою «Вільха».

Про це 27 червня ц.р. повідомила редакція 368.media   посилаючись на кримінальне провадження №52018000000000733.

Інформується, що 63-річний Шиман є гендиректором Павлоградського хімзаводу з 1999 року. Його судять у ВАСК за ч.2 ст. 28 ч. 2 ст. 364 КК у іншій справі № 4201604001000006.  У цьому лютому САП  скерувала до суду обвинувальний акт стосовно гендиректора Павлоградського хімзаводу Шимана та ще двох осіб, яких підозрюють у нанесенні 43,3 млн гривень збитків. Мова йшла про продаж вибухівки через фірми-посередники за завищеними цінами.

На початку червня 2023 року Шиман отримав від НАБУ нову підозру за ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 364 КК. Детективи вважають, що директор у жовтні 2016 року, діючи у змові з громадянами інших країн, вирішив закупити безшовні труби з легованої сталі за завищеними цінами у компанії Petroleum & Materials LLC. Для цього зловмисники використали підроблені документи, створені від імені інших іноземних компаній. Далі вони провели оцінку цінових пропозицій конкурсних торгів, після чого, визнали переможцем Petroleum & Materials LLC. З цією компанією зловмисники уклали низку контрактів з цією компанією та 18 жовтня 2016 року здійснили 100% передоплату в сумі 918 тис. доларів.

Надалі завод отримав збитки у вигляді створення безнадійної дебіторської заборгованості через невиконання умов контракту, а також витрат на ведення претензійно-позовної роботи, за період 2018-2022 років, що в цілому спричинило тяжкі наслідки охоронюваним законом інтересам держави у вигляді заподіяних збитків державному підприємству на суму 28,46 млн гривень.

За даними бюро, Шиман заздалегідь, до визначення переможця уповноважив директора з маркетингу хімзаводу на здійснення комунікації з його особистим банкіром, громадянкою російської федерації, яка проживає у Швейцарській конфедерації з метою підготовки необхідної документації від імені іноземної компанії, перемогу якої у торгах забезпечить. Вартість продукції, яка планувалася до закупівлі державним підприємством, за задумом директора мала включати кошти, котрі будуть обернуті на його користь та розподілені між співучасниками.

 

Громадянка рф, за вказівкою Шимана підшукала для зазначених цілей іноземну компанію Petroleum & Materials LLC, яка належала її знайомому громадянину США, котра виконувала роль посередника. Власник фірми, отримавши зазначені кошти, жодного товару за контрактом не поставив, а придбав нерухомість та витратив кошти на фінансове забезпечення себе та своїх родичів.

В НАБУ вважають, що зловмисники, бажаючи приховати злочин,  підготували проєкт листа від імені Petroleum & Materials. У ньому вказувалося, що фірма нібито зіткнулася зі значними затримками у поставці труб з надуманих підстав з метою створення уявлення про наявність підстав для відстрочення виконання контракту.

Далі, державним підприємством протягом 2018-2021 років проводилась претензійно-позовна робота, на яку було витрачено ще 2,48 млн гривень з бюджету.

У червні Шиману висунули підозру. При цьому він не прибув до детектива у визначений ним час для отримання повідомлення про підозру. Він начебто навіть хотів втікти від НАБУ. При цьому захист заявив, що планував їхати до бюро, проте його автомобіль та водій зникли.

У рамках розслідування провадження НАБУ отримало міжнародну правову допомогу від Князівства Ліхтенштейн у кримінальній справі проти громадян України, компанії Loreal Impex LTD (Маршалові Острови), компанії News Foundation та Gerhard Alfred Oehri за підозрою у відмиванні грошей, встановлено, що російський бухгалтер Шимана, яка проживає у Швейцарській Конфедерації, працюючи на посаді менеджера зі зв’язків у Liechtensteinische Landesbank AG (та у подальшому у J. Safra Sarasin AG), у період 2014-2015 років обслуговувала банківські рахунки дружини Шимана та належних їй компаній, зокрема, Loreal Impex LTD (Маршалові Острови), а також надавала методичну допомогу під час реєстрації  компанії News Foundation на території Князівства Ліхтенштейн. На цих рахунках є великий обсяг грошей.

Суд став на бік НАБУ та призначив Шиману заставу у п’ять мільйонів гривень.

 

 

Поделиться публикацией