В УКРАЇНІ ХОЧУТЬ ВИРОБЛЯТИ НАТІВСЬКУ ЗБРОЮ ЗА ЛІЦЕНЗІЯМИ

Британське озброєння та військовий транспорт можуть виробляти в Україні. Відповідні переговори, які означатимуть поглиблення зв’язків країни з НАТО, тривають між високопоставленими чиновниками оборонної галузі Великої Британії та України.

Про це пише британське видання The Telegraph.

Як зазначає видання, ці перемовини вже тривають і представники Британії навіть були в Україні. Попередньо мова йде про створення спільних підприємств, які вироблятимуть зброю та транспортні засоби за ліцензією. Інші європейські оборонні компанії, за інформацією видання, також ведуть подібні переговори з Україною, причому британські компанії прагнуть випередити французьких та німецьких конкурентів.

Будь-яке спільне підприємство, швидше за все, потребуватиме особистого схвалення прем’єр-міністра Ріші Сунака. Тим паче що Росія неодноразово погрожувала Заходу помстою за постачання зброї в Україну і будь-яка підтримка виробництва може ще більше розпалити напруженість.

Даунінг-стріт і Міністерство оборони відмовилися від коментарів на цю тему, заявивши, що це справа промисловості.

Науковий співробітник дослідницького центру Royal United Services Institute і колишній офіцер британської армії НАТО Ед Арнольд: «Промислове співробітництво сприяє тісноті в міжнародних відносинах. Спочатку це може бути виставлено як комерційне, але для цього знадобиться принаймні мовчазне політичне схвалення».

Він додав, що угода щодо військового обладнання «вкаже на майбутнє довгострокове співробітництво, поглиблення зв’язків між Великобританією та Україною до рівня, якого вони ще не досягли». За його словами, така угода наблизить Україну до НАТО та європейських структур безпеки, яка подала заявку на вступ до альянсу.

Експерт із військових закупівель американського аналітичного центру безпеки Rand Corporation Джеймс Блек сказав, що ця угода, якщо її таки укладуть, стане першим прикладом такої співпраці країни Заходу з Україною.

Він додав: «Українська оборонна промисловість була в основному зосереджена на виробництві та підтримці радянських або місцевих технологій, і з моменту здобуття незалежності вона кілька десятиліть страждала від недостатніх інвестицій, загальмованих реформ, проблем з корупцією та інших проблем».

Україна виготовила за ліцензією деяку ізраїльську та американську стрілецьку зброю, наприклад гвинтівки, і пристосувала деякі свої танки до ізраїльської електроніки.

Незалежний експерт з оборони Френсіс Туса сказав, що будь-які нові заводи стануть ключовими цілями для російських бомбардувань, додавши: «Танковий завод не маленький. І, відверто кажучи, якщо я буду Путіним, це буде одне з перших місць, які я візьму».

Угоди з виготовлення західної бронетехніки Москва, скоріш за все, сприйме як антагоністичні, але союзники по НАТО навряд чи будуть налякані цими загрозами, додав він.

«На цьому етапі все, що зробить Захід, росіяни скажуть, що це провокація», – сказав Туса, додавши, що Захід, швидше за все, займе таку позицію: «Ну, жорстку».

Україна хоче сама створювати артилерію, транспортні засоби та озброєння західного виробництва за ліцензією, а не просто купувати їх. Це дозволить Україні зберегти робочі місця для десятків тисяч працівників оборони, оскільки вона переходить від озброєнь російського виробництва до озброєнь стандартів НАТО.

Радник «Укроборонпрому» минулого тижня публічно заявив, що хоче укласти угоди із західними компаніями щодо виробництва західної зброї за стандартами НАТО всередині країни.

«На додаток до прямої участі в спільних підприємствах і формі співпраці з промисловістю НАТО, ми також можемо виступати як важливий інструмент для заміни російського та китайського впливу в країнах Близького Сходу, Азії та Африки», – сказав він керівникам оборонних відомств під час семінару, організований Королівським інститутом об’єднаних служб минулого тижня.

Спільне виробництво допомогло б припинити залежність Києва від подачок із Заходу, зазначає видання, та зменшити занепокоєння, що Захід не зможе наростити виробництво настільки, щоб поповнити свої власні арсенали та продовжувати постачати Україну.

Поделиться публикацией