В УКРАЇНІ З’ЯВИТЬСЯ ПЕРШИЙ ПРИВАТНИЙ СПЕЦЕКСПОРТЕР – ДЖЕРЕЛО В УРЯДІ

 

Минулого четверга (4 лютого) Міжвідомча комісія з політики військово-технічного співробітництва та експортного контролю (МКВТС), структура, що узгоджує питання участі України на світовому ринку озброєнь, ухвалила отримання приватною компанією «Оборонні технології» право надавати «брокерські послуги» на світовому ринку озброєнь.

Про це 11 лютого ц.р. ІА «ОПК» повідомило джерело в уряді.

«Йдеться не просто про право експорту власної продукції, яке у цієї компанії вже було, а про право реалізації світовому ринку оборонної продукції будь-якого іншого підприємства – це перший в Україні приватний спецекспортер», — зазначив співбесідник ІА «ОПК».

«Тепер якщо Кабмін прийме постанову, ми отримаємо першого приватного спецекспортера, який буде поставляти продукцію за будь-якою ціною у будь-якому регіоні – конкурувати з цією компанією буде важко», — додав співрозмовник.

Також, за переконанням джерела, у цю компанію почнуть переходити кадри з державних спецеспортерів, «які поступово вмиратимуть».

«У спецекспортерів є досвід і розуміння того, як і що працює в тій чи іншій країні – у питаннях постачання оборонної продукції. Держконцерн «Укроборонпром» вже не має права погоджувати або не погоджувати рішення щодо видачі прав новому експортеру, то ж наслідки такого рішення зможемо оцінити лише через деякий час», — підсумував представник уряду.

Водночас, як свідчить світовий досвід, надання можливостей торгівлі оборонною продукцією і послугами приватним структурам, за умов належного контролю держави, може суттєво збільшити показники експорту зброї. Це, зокрема, доведено досвідом США, Болгарії та низки інших країн.

Поделиться публикацией