В УКРАЇНІ ЗАПЛАНОВАНО МОДЕРНІЗАЦІЮ БОЙОВИХ ЛІТАКІВ

До 2025 року передбачена модернізація всіх типів бойових літаків, що перебувають на озброєні Повітряних Сил ЗСУ.

Такі інформацію повідомив Український мілітарний портал, посилаючись на  Державний науково-дослідний інститут випробувань і сертифікації ОВТ.

Льотно-випробувальний склад Інституту в рамках виконання дослідно-конструкторських робіт виконуватиме польоти на модернізованих літаках типу Су-24МР (М), Су-25, МіГ-29 та Су-27.

В Україні вже декілька років тривають дослідно-конструкторські роботи по модернізації винищувачів МіГ-29МУ2.

На літаку МіГ-29МУ2 встановлено системи VOR, ILS, DME — бортову апаратуру, яка дасть змогу в автоматичному режимі здійснювати контроль за посадкою літака та виконувати польоти на міжнародних трасах.До 2025 року передбачена модернізація всіх типів бойових літаків. МіГ-29МУ2 з корегованими авіаційними бомбами КАБ-500КР Фото: Організація Волинських Авіалюбителів «ОВАЛ»/Луцький Аероклуб «Крила Волині»

Завдяки модернізації на МіГ-29МУ2 можливе встановлення ракетно-бомбового озброєння з телевізійними головками наведення типу Х-29Т типу «повітря-поверхня» та КАБ-500КР, про випробування яких ми повідомляли у вересні 2020-го року.

Кореговані авіаційні бомби КАБ-500КР з телевізійною голівкою самонаведення та ракети Х-29Т випробовували по наземним учбовим цілям на авіаційному полігоні Повурськ в Ковельському районі.

У травні 2019-го року стало відомо, що на базі Львівського Державного авіаційно-ремонтного заводу починаючи з 2020-го року заплановано розпочати роботи з модернізації літаків марки МіГ за участі іноземних партнерів. В серпні 2020-го стало відомо, що таким партнером стане ізраїльська компанія Elbit Systems.

За домовленостями вона модернізуватиме українські МіГ-29 за 40 млн доларів за одиницю, поки йдеться про модернізацію партії з 11 винищувачів Повітряних Сил ЗСУ.

Щодо інших бойових літаків – Су-24М (МР), Су-25 та Су-27, то відомо про роботи над літаком-розвідником Су-24МР, які проводить ДП «Одеський авіаційний завод». Щоправда Міністерство оборони України припинило фінансування модернізації фронтового розвідника Су-24МР до усунення всіх недоліків.

У той же час Візією Повітряних Сил ЗСУ передбачено заміну всього парку радянських бойових літаків на один уніфікований західного виробництва.В пріоритеті впродовж 2023-2025 років у Командуванні ПС ЗСУ вважають доцільним закупити до 6-12 одиниць нового типу літака, за для вивчення його характеристик, форм і способів застосування, організації системи перепідготовки авіаційного персоналу та удосконалення наземної інфраструктури.

Проте станом на лютий 2021 року закупівля нових винищувачів для Повітряних Сил ЗСУ не включалась до проєктів документів Планування оборонного замовлення.

Мова йде про середньостроковий та довгостроковий період відповідно до орієнтовних показників оборонного замовлення.

Зараз у Командуванні чекають рішення держави на закупівлю нових винищувачів на заміну наявного авіаційного парку радянських зразків.

Командувач Повітряними Силами генерал-полковник Сергій Дроздов виступив за єдиний тип багатоцільового винищувача, який згодом замінив би усі типи бойової авіації радянського зразка: винищувачі, штурмовики, бомбардувальники.

 

Як варіант переозброєння він навів у приклад Польщу, що спочатку придбала певну кількість багатоцільових винищувачів F-16 та згодом поступово проводить переозброєння.

Поделиться публикацией