В УГРУПОВАННЯХ РФ З’ЯВИЛИСЯ «МИСЛИВЦІ ЗА ДРОНАМИ»

У росіян з’явилися піхотинці-мисливіці на дрони, які озброєні мисливськими рушницями та несуть на собі засоби виявлення й придушення дронів. Про це повідомив «Мілітарний» з посиланням на відео Telegram-каналу russia no context.

Зокрема, продемонстровано бійця ЗС РФ, озброєний двоствольною мисливською рушницею ТОЗ-34М зі стволом невідомого калібру (існує у 4 варіантах), яка має кронштейн для установки оптичних прицільних засобів. Інше стрілецьке озброєння він з собою не несе, з чого фахівці роблять висновок, що його основним завданням є дії у тилу, де ймовірність вогневого контакту мінімальна. Припускають, що він діє у складі групи, яка озброєна стандартним стрілецьким озброєнням. Російський «мисливець на дрони» несе на собі детектор сигналів безпілотників «Булат» та портативну систему радіоелектронної боротьби. Невідомо, чи таке рішення є одиничним, чи починає вводитися як штатна або позаштатна посада у з’єднаннях російської армії.

Наприкінці листопада 2023 року «Мілітарний» повідомляв, що Повітряні сили Бельгії вирішили використовувати напівавтоматичні дробовики 12-го калібру Benelli M4 для протидії дронам. Ефективність такого озброєння проти швидких маневрених цілей на великій висоті залишається сумнівною, однак для боротьби з низьколетючими цілями вона може виявити цілком придатною. Однак така стрільба вимагає хорошої вогневої підготовки стрільця, який зможе стріляти по рухомій цілі на випередження.

Український зброярський канал «ІБІС Зброя та Полювання» проводив експеримент, у рамках якого професійні стрільці намагалися збити квадрокоптер з рушниці 12-го калібру зі стволом довжиною 76 сантиметрів. Практичний експеримент показав, що картеч та дріб не змогли вивести з ладу нерухомий дрон на висоті 100 та 74 метрів. Одна все ж варто зазначити, що дрон був пошкоджений, але енергія уражаючих елементів на таких висотах була настільки малою, що не змогла суттєво пошкодити один з найвразливіших елементів – пропелер. Збити нерухомий дрон стрільцям вдалося далеко не з першого пострілу, а в росіян багато спроб не буде: ворожий дрон буде активно маневрувати та швидко уразить стрільця.

Поделиться публикацией