В РФ ВИЗНАЮТЬ ПЕРЕВАГИ СУЧАСНИХ «МОСКІТНИХ» СТРАТЕГІЙ ТА ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ ПРИ ВЕДЕННІ ВІЙНИ МАЙБУТНЬОГО

Про це, зокрема, йдеться у статті про війни майбутнього в газеті «Взгляд».

«Загалом, безпілотна повітряна війна вже почала міняти зовнішність сучасних армій, і це тільки початок.

На підході куди страшніша інновація — ройові групи БПЛА, що діють під управлінням штучного інтелекту. Американці багато років працюють над такими системами зброї, вони вже домоглися не тільки автономного, без управління людиною, маневрування, але і самонавчання роботів прямо в польоті. Зовсім недавно «Боїнг» провів успішні автономні польоти своїх безпілотників, в ході яких такі речі відпрацьовувалися. Відсутність необхідності в живому операторі дозволить застосовувати дешевих роботів у величезних кількостях — і як з цим боротися, поки точно невідомо. А ось те, що одномоментний удар тисячами таких апаратів за наслідками можна порівняти з ядерною зброєю, вже очевидно. Поява всього цього над полем бою — питання буквально декількох наступних років».

 

Під час війни восени 2020 р. «розумні» безпілотники ЗС Азербайджану успішно знищували техніку Вірменії навіть за умов використання сучасних РЕБ

 

Водночас автор визнає й небезпеку створення систем для домінування у повітрі.

«Нещодавні новини про те, що американці почали випробувальні польоти бойового літака нового покоління, що створюється за програмою NGAD (Next Generation Air Dominance — «повітряне домінування наступного покоління»), розкрило факт робіт в ВПС США над концептуально новим підходом до повітряної війни. Тепер у повітряний простір супротивника засилається малопомітний «розвідник-вбивця», якого важко знищити для противника через замалу помітність. Дана машина здатна виявляти повітряні цілі і забезпечувати застосування щодо них ракет винищувачами старих типів як на граничну дальність, так і без включення їх радіолокаційних станцій, тобто таємно для противника».

Поделиться публикацией