В РОСІЇ ВИПРОБУВАЛИ НОВИЙ БОЙОВИЙ ГЕЛИКОПТЕР ДЕСАНТУ

Модернізований російський транспортно-бойовий вертоліт Мі-8АМТШ-ВН на випробуваннях підтвердив статус літаючої бойової машини десанту (БМД), повідомило РІА Новини із посиланням на джерела в оборонно-промисловому комплексі.

«Дослідний зразок Мі-8АМТШ-ВН на недавніх випробуваннях виконав стрільбу керованими ракетами комплексу «Атака-ВМ» по мішенях, що імітують бронетехніку противника. Стрільби визнані успішними», — зазначив співрозмовник агентства. Він додав, що вертоліт також застосував некеровані реактивні снаряди і гармати в підвісних контейнерах.

За словами джерела, завдяки вдосконаленій керованій зброї і підвищеній живучості «новий вертоліт став по-справжньому багатофункціональною машиною для виконання ударних, штурмових і десантно-транспортних завдань».

«Фактично він підтвердив свої характеристики в якості літаючої бойової машини десанту», — додав співрозмовник агентства.

Як повідомляли в Міноборони, перші десять Мі-8АМТШ-ВН отримають бригади армійської авіації, що працюють в інтересах Повітряно-десантних військ.

Про плани замовити літаючу БМД ще в 2013 році розповідав тодішній командувача ПДВ Володимир Шаманов. За його словами, вона повинна поєднувати якості легкої броньованої машини і середнього вертольоту, а також бути багатоцільовою.

У більш широкому сенсі під літаючої БМД або БМП розуміється вертоліт, здатний ефективно перекидати десант і такий, що володіє достатнім бронюванням і озброєнням, щоб надавати вогневу підтримку десантованим підрозділам, в тому числі із застосуванням високоточних керованих ракет.

Льотні випробування Мі-8АМТШ-ВН почалися в липні 2020 року. Машина розроблена в Конструкторському бюро імені Міля на базі вертольотів серії Мі-8/17 з урахуванням досвіду локальних конфліктів, зокрема, з урахуванням досвіду застосування ударних і транспортних вертольотів в Сирії.

Вертоліт отримав двигун ВК-2500-03, впевнено працює на великих висотах і в жаркому кліматі, і вдосконалений несучий гвинт. Мі-8АМТШ-ВН оснащений новим прицільно-навігаційним обладнанням, що дозволяє керувати ним в складних погодних умовах і вночі.

Кабіна нового вертольоту захищена титанової бронею, а транспортний відділення закрите легкою арамідною бронею. Заброньовані також найбільш важливі агрегати вертольоту. Машина має комплекс бортовий оборони, який може придушувати ракети з інфрачервоними і радіолокаційними головками самонаведення. Та все це підвищує живучість вертольоту і кардинально підсилює захищеність екіпажу і десанту. Озброєння вертольоту складають кулемети, гармати в підвісних контейнерах, некеровані ракети, бомби та комплекс керованого ракетного озброєння з оглядово-прицільної системою, що дозволяє боротися з наземними і повітряними цілями. Двоє дверей по бортах і додаткові люки забезпечують можливість надшвидкої висадки десанту.

Поделиться публикацией