В НИНІШНІХ УМОВАХ ПРИМУСОВА МОБІЛІЗАЦІЯ МОЖЕ БУТИ ВИПРАВДАНА — ЛЕОНІД ПОЛЯКОВ

В умовах перманентної військової загрози з боку переважаючого супротивника такі заходи по підвищенню бойової готовності як наприклад законопроєкт №3553 в цілому можуть бути виправдані (йдеться про те, що новий законопроект дозволяє з моменту його затвердження висмикнути абсолютно будь-якого резервіста на шість місяців за бажанням держави на службу без мобілізації – «ОПК»).

Про це редакції «Оборонно-промисловий кур’єр» повідомив голова експертної ради Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння (ЦДАКР), перший заступник міністра оборони України (2005 — 2008 рр.), заступник міністра оборони України (2014 р.) Леонід Поляков.

«А в деталях питання, звичайно, залишаються, і правової та експертний аналіз законопроекту їх скоро покаже. Коротко можна зазначити, що є дві сфери застосування цього законопроекту де питання будуть напевно — це його системність і соціальна справедливість», — додав він.

«Що стосується системності, в проекті жодного разу не вживаються терміни «сили оборони» і «сектор безпеки», тому хотілося б уточнити, як саме нові положення торкнуться, наприклад, колишніх військовослужбовців Національної гвардії (колишніх Внутрішніх військ), і чому вони не торкнуться ветеранів багатьох інших силових структур. Адже їх у нас дуже і дуже багато, а резервістів Збройних Сил дуже мало … Крім того, зараз відпрацьовується система територіальної оборони, де питання резерву теж присутні, але в законопроекті ні про це, ні про, наприклад, професіоналізації Збройних Сил нічого немає і як нововведення будуть узгоджуватися в недалекому майбутньому поки неясно», — підсумував Л. Поляков.

Поделиться публикацией