ВІЙНА ПОКАЗАЛА, РОСІЯНИ НЕ ГОТОВІ ДО ТРИВАЛИХ БОЙОВИХ ДІЙ – БРИТАНСЬКИЙ ЕКСПЕРТ

Успішний контрнаступ ЗСУ на Харківщині вкотре за час повномасштабної війни продемонстрував численні недоліки російської армії. В першу чергу — низьку мотивацію, слабку підготовку та недисциплінованість особового складу і командирів. Крім того, війна показала, що росіяни не готові до тривалих бойових дій.

Про це 21 вересня ц.р. повідомив портал DT,UA, посилаючись на думку старшого наукового співробітника із наземних бойових дій у Королівському інституті об’єднаних досліджень Великобританії Джек Уотлінг у своїй статті для The Guardian.

На думку експерта, до переваг російських збройних сил відносяться:

  • чітка, переконлива військова доктрина;
  • винятково добре спроектована і адекватно побудована бойова техніка;
  • сильна інфраструктура з виробництва боєприпасів та їх доставки залізницею.

Але, як зазначає Уотлінг, всі ці переваги нівелюються кількома суттєвими недоліками. По-перше, російські солдати погано підготовлені, що проявляється у нестачі професійних кадрів. Як приклад, він наводить малу кількість пілотів, яких на початку війни було близько 100 при 317 доступних літаках.

По-друге, ЗСРФ має вкрай низький рівень командування і лідерства. Культура лідерства у російській армії є диктаторською і повністю тримається на залякуванні. Важливим елементом її підтримки є корупція, яку заохочують у Кремлі.

«Страх перед покаранням створив армію, в якій солдати вперто виконуватимуть накази, навіть якщо вони більше не мають сенсу», — зазначив експерт.

По-третє, росіяни абсолютно невмотивовані і часто не до кінця розуміють навіщо воюють. Оскільки вище військове керівництво не викликає у солдатів нічого, крім страху, їхній бойовий дух є вкрай низьким. Вони не готові віддавати життя один за одного.

Четвертим, і ледь не ключовим, недоліком армії окупантів Уотлінг вважає погану організацію. На його думку, війна в Україні чітко показала, що росіяни готові лише для ведення коротких, але інтенсивних воєн. Без загальної мобілізації потенціал їхнього війська надто малий. Його підрозділам не вистачає тилового забезпечення, а обладнання та зброя не підходять для затяжної війни, в яку поступово переростає вторгнення в Україну.

На думку Уотлінга, ці фактори є основними причинами невдач РФ і в кінцевому результаті призведуть до повного провалу воєнної авантюри Путіна.

 

Поделиться публикацией