ВРУ ПІДТРИМАЛА ЗАКОН, ЯКИЙ ДОЗВОЛИТЬ КАБМІНУ ПЕРЕРОЗПОДІЛЯТИ КОШТИ НА ЗСУ БЕЗ ПОГОДЖЕННЯ З ПАРЛАМЕНТОМ

Верховна Рада підтримала закон, який дозволить Кабінету Міністрів перерозподіляти кошти на Збройні Сили України без погодження з парламентом.

Про це 23 лютого ц.р. повідомило Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України. Документ надає право Кабінету Міністрів перерозподіляти видатки держбюджету до резервного фонду на національну безпеку та оборону, зокрема на потреби військових (за погодженням з Президентом як Верховним Головнокомандувачем ЗСУ).

За Закон «Про внесення змін до розділу VI «Прикінцеві та перехідні положення» Бюджетного кодексу України» № 7100 проголосували 347 народних депутатів.

Законом внесено зміни до Бюджетного кодексу України у зв’язку з посиленням збройної агресії Російської Федерації проти України, визнанням самопроголошених утворень на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей України та з метою забезпечення здійснення видатків на національну безпеку і оборону, якими установлено, що у 2022 році не застосовуються: абз. 3 ч. 2 ст. 4; ст. 23 щодо обов’язковості погодження з Комітетом Верховної Ради України з питань бюджету рішення Кабінету Міністрів України про перерозподіл видатків бюджету і надання кредитів з бюджету; ч. 3 ст. 24; ч. 3 ст. 27; ч. 1 ст. 52; ч. 2 ст. 54; ст. 55 БК.

Повідомляється, що Законом надано право Кабінету Міністрів України ухвалювати рішення:

– за погодженням з Верховним Головнокомандувачем Збройних Сил України щодо скорочення видатків і кредитування державного бюджету та їх спрямування до резервного фонду державного бюджету з метою використання на потреби Збройних Сил України, інших військових формувань, правоохоронних та інших державних органів, залучених до виконання завдань щодо відсічі збройної агресії, забезпечення недоторканності державного кордону та захисту держави;

– щодо порядку застосування і розмірів державних соціальних стандартів та гарантій, виходячи з наявних фінансових ресурсів державного і місцевих бюджетів та фондів загальнообов’язкового державного соціального і пенсійного страхування.

Законом встановлено, що міжбюджетні відносини регулюються відповідно до закону про Державний бюджет України на відповідний період на засадах, що забезпечують виконання органами державної влади, органами влади Автономної Республіки Крим, органами місцевого самоврядування покладених на них завдань і функцій у такий період;

Згідно із Законом, виконання повноважень органами Казначейства України на відповідній території України може здійснюватися в особливому режимі у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Цей Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, та є чинним протягом трьох місяців.

 

Поделиться публикацией