ВМСУ В 2021 РОЦІ ОТРИМАЮТЬ 7 КОРАБЛІВ, «НЕПТУН» І BAYRAKTAR

ВМСУ в 2021 році отримає 7 кораблів, Нептун та Bayraktar, повідомив портал ukrmilitary.com із посиланням на підведення підсумків діяльності Військово-Морських Сил за 2020 рік та визначенням завдань на 2021 рік.

Основні зусилля в 2020 році були спрямовані на виконання програми Стратегії розвитку національного військового флоту, оптимізацію системи управління, нарощення можливостей берегового та морського компоненту, розгортання сил та засобів ВМС в акваторії та на узбережжі Чорного і Азовського морів.

Нагадаємо, що цього року ВМС замовили ремонт 12 бойових кораблів та катерів, та отримали передостанній бронекатер типу «МБАК» (закладений 2.04.2019), який першим отримав протидиверсійну гідроакустичну станцію Cerberus німецької компанії Atlas Elektronik.

Гідроакустична станцію Cerberus німецької компанії Atlas Elektronik

5 лютого, у ВМСУ було створено новий орган управління – флотилію. У жовтні ВМС отримали новий пункт базування в одеському порту «Південний», а 18 листопада Уряд затвердив передислокацію трьох частин ВМС на Азовське узбережжя, зокрема Військово-морської бази «Схід» з м. Миколаїв до м. Бердянськ, де раніше презентували проєкт бази.

У 2021 році, за словами командувача ВМС Олексія Неїжпапи, має відчутно поповнитися корабельний склад, також нову техніку отримає авіаційна та сухопутна складові:

«Сподіваюся, що в наступному році ми будемо мати перший ракетний дивізіон «Нептун», [безпілотний авіаційний] комплекс Bayraktar, та сім кораблів та суден».

Зазначимо, що генерал-полковник Руслан Хомчак анонсував купівлю 5 нових Bayraktar TB2 (проте не уточнив комплексів чи апаратів). Також повідомлялось, що безпілотники будуть направлені на захист морського узбережжя, зокрема в перспективі їх застосовуватимуть для видачі цілевказання для наведення протикорабельних крилатих ракет Р-360 «Нептун».

 

Ракетний комплекс берегових протикорабельних ракет «Нептун»

 

Крім того, за інформацією озвученою Русланом Хомчаком, в інтересах ВМС випробовується морська версія БТР-4 (БТР-4М), яка ймовірно надійде на озброєння морської піхоти. Відомо, що вже замовлено 60 плаваючих бронетранспортерів.

Щодо корабельного складу то нагадаємо, що наразі для ВМСУ будуються: останній, восьмий МБАК і третій десантно-штурмовий катер «Кентавр» (обидва закладені 8.02.19), корабель радіотехнічної розвідки за темою «Лагуна» (готується до державних випробувань), тривають випробування перших двох ДШК типу «Кентавр» в ході яких виробник усовує недоліки.

Також ВМСУ отримають колишні катери Берегової охорони США: USCGC Ocracoke (WPB-1307), Washington (WPB-1331) і Kiska (WPB-1336). Попередньо, перші два увійдуть до складу ВМС України вже у травні 2021 року, наступний – з невеликим інтервалом.

А в 2022 році зі США до України має надійти перша партія патрульних катерів Mark VI.

 

Патрульний катер виробництва США MARK VI

 

Крім того варто згадати, що триває узгодження проєкту британських ракетних катерів, які будуватимуться для ВМСУ та ймовірно отримають протикорабельні ракети Naval Strike Missile.

Поделиться публикацией