БРИТАНІЯ НАДАЛА НОВІ ДОКАЗИ УЧАСТІ РФ У БОЯХ ПІД ИЛОВАЙСКОМ

Дослідники з Forensic Architecture взяли за основу інформацію щодо як мінімум одного знищеного українськими військовими танка Т-72Б3 – цей тип ОБТ Т-72 використовувався тільки військовими РФ.

Нові докази участі російських кадрових військових у боях проти українських підрозділів під Іловайськом у серпні 2014 року оприлюднила британська дослідницька група Forensic Architecture. Як повідомило видання dt.ua, планується, що ці дані будуть використані у позовах українських добровольців проти РФ, які розгляне Європейський суд з прав людини, повідомляє The Guardian.

Британці опублікували інформацію про наявність під Иловайском основного бойового танка Т-72Б3 – модернізований таким чином Т-72 стояв на той час на озброєнні тільки російських збройних сил.

«Оскільки Росія заперечує будь-яку причетність до подій на Донбасі, встановлення відповідальності Москви є ключовим для судових справ. У зв’язку з цим Європейський центр захисту прав людини (EHRAC), який допомагає заявникам представити справу до ЄСПЛ, доручив Forensic Architecture зібрати переконливі докази участі Росії у боях під Іловайьском. Докази включають до себе численні супутникові знімки російських збройних автоколон на території України та фіксацію нової моделі танка Т-72Б3, яка на момент битви експлуатувалася тільки російськими збройними силами», – йдеться у повідомленні видання.

Дослідники з Forensic Architecture взяли за основу інформацію про як мінімум один знищений українськими військовими танк цього типу, отриману з численних відео — та фотодоказів з відкритих джерел. Вони порівняли її з геолокацією, отриманою 29 серпня 2014 року у районі Іловайська, біля населеного пункту Новодворське.

«У період з серпня по вересень 2014 року поблизу Іловайська кілька разів було зафіксовано конкретну модель російського танка. Ми використовували цифрове моделювання для підтвердження цих спостережень, що чітко вказувало на російську військову присутність на сході України», – йдеться у звіті дослідницької групи.

Втім, до розгляду позову українських добровольців проти РФ ще далеко – ця справа є лише одним з чотирьох тисяч наявних у розпорядженні суду позовів українських громадян до Росії. У пріоритеті ЄСПЛ – розгляд позовів України до Росії. А в Росії, у свою чергу, давно дозволили національним судам скасовувати рішення ЄСПЛ, якщо вони не відповідають російським інтересам.

Наприкінці серпня 2014-го під Іловайськом Донецької області група підрозділів сил АТО потрапила в оточення. Згідно з офіційними даними, в Іловайському котлі загинули 366 українських бійців, ще 429 отримали поранення, близько 300 осіб потрапили в полон.

У 2017 році Головна військова прокуратура представила результати розслідування обставин Іловайської трагедії. Згідно з висновками слідчих, єдиним фактором, що знаходиться в прямому причинно-наслідковому зв’язку з військовою катастрофою, є вторгнення регулярних підрозділів ЗС РФ на територію України.

Моніторингова місія ООН з прав людини залишилися незадоволеною повнотою розслідування Іловайської трагедії. Порушення міжнародного права, прав людини і гуманітарного права розслідувалися недостатньо ефективно, заявила Фіона Фрейзер.

Поделиться публикацией