БЕЗПІЛОТНИЙ АПАРАТ ВЕЛИКОЇ ТРИВАЛОСТІ ПОЛЬОТУ «ОРІОН» ПОСТАНЕ НА ОЗБРОЄННЯ РФ

Безпілотний апарат великої тривалості польоту «Оріон» постане на озброєння Міноборони РФ. Військові підписали акт про його технічну приймання.

Про це 26 квітня ц.р. повідомила «Независимая газета».

Для армії, та й країни це подія непересічна. Вперше у нас з’явилися роботизовані комплекси, що створюють паритет з США. На Заході їх відносять до категорії MALE (Medium-altitude long-endurance), або стратегічним безпілотним апаратам. Американський MQ-9 Reaper ( «Жнець») понад 20 років збирає криваву данину на Близькому Сході і в Афганістані. Він всюди, де американцям необхідно провести дистанційну або, простіше кажучи, делікатну місію щодо усунення ватажків або порушити канали постачання терористичного підпілля. При цьому не залучаючи пілотів або спецназ. Тепер така можливість є і у нас.

Російська армія останнім часом мала в своєму арсеналі всього два типи безпілотних літальних апаратів: тактичного і оперативно-тактичного класів. Перші — в масі своїй невеликі літачки, які використовуються військовими для ближньої розвідки і цілевказівки. Їх запускають з «руки» або спеціальних катапульт. Час їх роботи і дальність польоту незначні. Але цього цілком вистачає, щоб командир мотострілецького взводу або артилерійської батареї не тільки зрозумів, що відбувається за найближчим ліском чи гіркою, але і навів туди зброю. Схоже завдання вирішують і оперативно-тактичні машини. Вони можуть провести в небі більше часу і несуть значно більше корисного навантаження. Встановлене на безпілотник обладнання дозволяє проводити повітряну розвідку, патрулювання, топографічну зйомку місцевості і визначати координати наземних і надводних об’єктів.

На початку травня можливості таких систем дуже наочно показала Анкара, коли застосувала в Сирії свої новітні оперативно-тактичні безпілотники Bayraktar і Anka. Їх масоване використання, згідно турецьким джерелам, забезпечило небачений успіх турецької армії. Буквально за кілька вильотів вони виявили і знищили понад 200 цілей сирійської урядової армії. У Російській армії в цьому класі є тільки повітряний розвідник «Форпост». Без нього сьогодні не проходить жодних великих навчань Міноборони РФ. Але він не вирішує головного — не може бомбити і випалювати.

Сімейство «Оріон» — це машини масою від 1 т, здатні підняти в повітря від 200 кг до 5 т корисного навантаження. Це може бути як різна апаратура спостереження, так ракети і бомби. За інформацією розробника, дрони оснащуються оптико-електронною системою з телевізійним і інфрачервоними каналами, цифровим аерофотокомплексом високого дозволу, радіолокаційними засобами та апаратурою пеленгації джерел радіовипромінювання. А програмне забезпечення дозволяє обробляти зібрані дані в реальному масштабі часу і формувати для споживачів різну наочну інформацію.

Повітряні роботи можуть висіти в повітрі більше 40 годин, при цьому пролетіти відстань в 12 тис. Км. Цього цілком достатньо, щоб проконтролювати рух суден на всьому Північному морському шляху, вести безперервний моніторинг пожежної безпеки та вирубки лісів в Сибіру, ​​а при необхідності відвідати терористів в Сирії. По бойовому тоннажу машина порівнянна з винищувачем МіГ-29. Розробники особливо не рекламують цю опцію, але «Оріон» готовий застосовувати ракети і бомби. Він уже засвітився в Сирії. А на одній з виставок безпілотник був представлений в пожежному варіанті. Поруч з ним лежав спеціальний боєприпас. Якщо врахувати, що його розробник — фірма «Базальт» — спеціалізується на різних засобах ураження, то можна бути впевненими, що під бойовим роботом будуть висіти не тільки звичайні вогнегасники, а й дещо суттєвіше.

Поделиться публикацией