АРМІЯ США ОТРИМАЛА ВИСОКОТОЧНІ ОПЕРАТИВНО- ТАКТИЧНІ РАКЕТИ ЗБІЛЬШЕНОЇ ДАЛЬНОСТІ ДЛЯ M142 HIMARS

Армія США отримала на озброєння першу партію високоточних далекобійних ракет наступного покоління Precision Strike Missile (PrSM), які у майбутньому мають замінити MGM-140 ATACMS, котрі наразі є основним засобом ураження сухопутних військ на оперативно-тактичній глибині.

Поставка ракет Precision Strike Missile Increment 1 відбулася після успішних випробувань в листопаді на ракетному полігоні White Sands у Нью-Мексико. PrSM — це армійська зброя нового покоління від компанії Lockheed Martin для ведення високоточного вогню на великих відстанях. «Вона запускається з високомобільних артилерійських ракетних систем M142 HIMARS і реактивних систем залпового вогню M270 MLRS і здатна нейтралізувати цілі на відстані понад 400 кілометрів. PrSM має відкриту архітектуру, що дозволяє пристосовуватися до майбутнього нарощування потенціалу», — йдеться у повідомленні армії США.

У 2023 році Lockheed Martin та Raytheon Technologies-Northrop Grumman розпочали розробку проєктів ракети PrSM Increment 4 із дальністю польоту понад 1000 кілометрів. У листопаді 2023 року представники міністерства оборони США заявили про запуск ракети із M142 HIMARS в рамках першого кваліфікаційного випробувального польоту. Тоді результати випробувань показали, що Precision Strike Missile Increment 1 «справлялася номінально з точки зору прогнозованої траєкторії польоту, летальності, близьковертикального кута ураження та висоти розриву».

У вересні 2022 року Армія США замовила у компанії Lockheed Martin Missiles and Fire Control ракети PrSM. За $77,42 млн американська армія отримає 54 новітні ракети — вони були використані для подальших випробувань. Це додаткова партія до раніше замовлених ракет. Перший контракт було укладено у вересні 2021-го. Ракета розроблялася передусім для ударів по протиповітряній обороні противника, пускових установках ракет, вузлах управління, районах зосередження військ та особливо важливих цілях поля бою на дальності понад 500 кілометрів. У 2022 році корпорація Lockheed Martin висловила намір збільшити дальність враження до 650 кілометрів.

Поделиться публикацией