АНАЛІТИКИ ПРО ПОДІЇ В ІЗРАЇЛІ ТА ЗВ’ЯЗОК ІЗ ПОДІЯМИ В УКРАЇНІ

Що відбувається в Ізраїлі: причини та значення

Сьогодні вранці Ізраїль зазнав одного з наймасовіших ракетних ударів (2200 ракет) від палестинського угруповання ХАМАС, внаслідок чого понад 300 громадян загинуло або поранено. Впродовж кількох годин ізраїльські військові покинули/втратили контроль над кількома населеними пунктами (сили оборони Ізраїлю підтвердили втрату 7-ми населених пунктів). Ізраїль проводить екстрену евакуацію авіапарку, за повідомленнями ХАМАС (і наче вже є відео підтвердження) було взято кількадесят військових Ізраїлю в полон. На відео, що бачив вже є втрати ізраїльтян у важкій техніці. Якщо коротко, то розвиток подій та інтенсивність на даному етапі вказує, що Ізраїль трохи не був готовий чи недооцінив масштаб.

Причина подій — це спроба та рух США нормалізувати відносини між Ізраїлем та Саудівською Аравією та з рядом інших арабських та мусульманських держав такі як Оман, Марокко (щодо останнього, то Ізраїль визнавав суверенітет Марокко над Західною Сахарою). Цей процес США намагались максимально приховати, вони його спростовували, але у ЗМІ все одно просочувались новини як і зустрічі дипломатів. (https://t.me/resurgammmm/1194 — тут детально описано цей процес та підводні камені).

Останнє, що не увійшло у той огляд так це велика публікація (https://www.reuters.com/world/us-saudi-defence-pact-tied-israel-deal-palestinian-demands-put-aside-2023-09-29/) Reuters про те, що Саудівська Аравія планує піти на військовий пакт, який вимагатиме від США захисту СА в обмін на налагодження дипломатичних зв’язків з Ізраїлем. Чому СА потрібні додаткові гарантії військового захисту (https://t.me/resurgammmm/718).

Тож дії ХАМАС — це спроба зірвати процес нормалізації між Ізраїлем та СА за посередництвом США. Саудити у такій позиції, що вимушені будуть реагувати на дії ХАМАС. Щоб вже повністю розвіяти Ваші сумніви, то лідери Хізболи (партнери ХАМАС) вже заявили «це буде послання всім арабським країнам, які намагаються нормалізувати відносини з Ізраїлем».

Якби США завершили процес нормалізації відносин між Ізраїлем та СА, то:

а) обидві ці країни (Ізраїль та СА) політично б були «трохи зобов’язані та «вдячні» у посередництві» США, Вашингтон  цю вдячність міг конвертувати у потрібні рішення, можливо навіть й по Україні;

б) нормалізація відносин з Ізраїлем зменшувала б для СА необхідність підтримки ХАМАС.

Логічне питання: «А хто ще може стояти за діями ХАМАС?»

З ймовірністю у 90%, участь Ірану та Московії. Чому? На це вказують мотиви та дії СА.

Згідно з джерелами WSJ Саудівська Аравія повідомила (https://t.me/politkraina/35605) CША, що готова збільшити видобуток нафти, щоб суттєво обвалити світову ціну на нафту (здогадайтесь по кому це б’є найсильніше?). СА навзамін має отримати нормалізацію відносин з Ізраїлем та оборонний пакт зі США. Новина вийшла вчора, але логічно, що вчора вона була лише надрукована, а описані події були раніше.

Тож цілком ймовірно, що кукловоди ХАМАС можуть отримати цілком зворотний результат як щодо Ізраїлю (розвідка якого збере дані та свідчення), так й Саудівської Аравії, яка буде не в захваті/вже не захваті від всього цього.

А найбільш сумно, що одна з найсильніших армій пов’язаних з умовним Заходом допускає прорив бойовиків в треніках (я не жартую за треніки) на пікапах, мотоциклах та дельтапланах. Допускає до тієї міри, що вже втратили 7 населених пунктів, захоплено з заручниками 2 лікарні саме на території Ізраїлю. Через прорив ХАМАС Ізраїль евакуює передові авіабази, а щоб стримати якось прорив заганяють танки Меркава у вузьку міську забудову.

Поделиться публикацией